Hlavní obsah

Microsoftu rostly tržby nejpomaleji za pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle/Redmond

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se v prvním finančním čtvrtletí meziročně snížil o 14 procent na 17,6 miliardy dolarů (zhruba 432 miliard Kč). Tržby podniku rostly nejpomaleji za pět let, výsledky však mírně překonaly očekávání analytiků.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. září, meziročně zvýšily o 11 procent na 50,1 miliardy dolarů. Analytici je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali pouze na 49,7 miliardy dolarů. Zisk na akcii činil 2,35 dolaru, zatímco analytici očekávali jen 2,31 dolaru, napsala agentura AP.

Microsoft je známý zejména díky operačnímu systému Windows a herním konzolím Xbox. Windows je nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače na světě.

Globální trh s osobními počítači však zaznamenal ve třetím kalendářním čtvrtletí rekordní propad kvůli ekonomické nejistotě a nadbytku neprodaných zásob. Celkové dodávky počítačů se podle výzkumné společnosti Gartner ve třetím čtvrtletí meziročně snížily o 19,5 procenta, což byl nejvýraznější propad za více než dvě desetiletí, kdy tento údaj sleduje. Prodej tak klesl již čtvrté čtvrtletí za sebou.

Windows 11 už dohání v popularitě starší sedmičky

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám