Hlavní obsah

Microsoft nemusí dát americkým úřadům přístup k serverům mimo USA

Americká vláda nemůže výrobce programů Microsoft nutit, aby poskytl úřadům přístup na své firemní servery mimo Spojené státy. Vyplývá to z rozhodnutí amerického odvolacího soudu. Rozhodnutí je považováno za precedens v oblasti ochrany soukromí u cloudových služeb, napsala na svých internetových stránkách BBC.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Sídlo Microsoftu v Redmontu

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti chtělo po Microsoftu v rámci vyšetřování drogového případu přístup na servery v Irsku. Rozhodnutí odvolacího soudu zcela mění nařízení soudu v Manhattanu z roku 2014.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že ho rozhodnutí soudu zklamalo. Nyní zvažuje, co bude dál. Pokud se odvolá, případ půjde k Nejvyššímu soudu USA.

Zájem technologického světa

Microsoft naopak rozhodnutí přivítal stejně jako organizace zaměřená na digitální práva a práva na soukromí Open Rights Group.

Případ přitahoval vysoký zájem technologického a mediálního sektoru kvůli obavám, že pokud budou moci prokurátoři získávat údaje i ze zahraničí, bude pro americké firmy obtížnější zde konkurovat.

Desítky firem, organizací a jednotlivců vyjádřily podporu odvolání Microsoftu. Byly mezi nimi Americká obchodní komora či společnosti Amazon.com, Apple, Cisco Systems, CNN, Fox News Network, Gannett a Verizon Communications.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám