Hlavní obsah

Microsoft je vyšetřován kvůli notebookům s nainstalovanými Windows

Moskva

Ruský antimonopolní úřad se od minulého týdne zaměřil na operace Microsoftu a ve středu oznámil, že zkoumá také výrobce laptopů. Podle antimonopolního úřadu nemají zákazníci těchto výrobců možnost zakoupit od nich počítače bez operačního systému Windows nebo nemohou odmítnout jiný, již nainstalovaný operační systém. Microsoft hodlá ve vyšetřování spolupracovat.

Foto: Novinky

Krom Microsoftu vyšetřuje antimonopolní úřad také výrobce notebooků.

Článek

"Obdrželi jsme dokumenty s otázkami, na které nyní odpovídáme. Myslím, že to část problémů určitě odstraní," citovala agentura Reuters výkonného ředitele Microsoftu v Rusku Nikolaje Pryanišnikova. "Jestliže bude probíhat dialog a bude třeba dosáhnout řešení, budeme spolupracovat a uspokojíme požadavky," řekl.

Ruský antimonopolní úřad se ve vyšetřování dodávek operačního systému Windows XP a cenové politiky trhu s notebooky zaměří na výrobce Acer Inc, Asustek, Toshiba Corp, Hewlett-Packard, Samsung Electronics a Dell Inc.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě, kvůli svému dominantnímu postavení na trhu však musel v minulosti projít několika soudními spory.

Porota texaského soudu například nařídila americkému softwarovému gigantu Microsoft zaplatit kanadské softwarové společnosti i4i 200 miliónů dolarů (3,9 miliardy Kč) jako odškodné za porušení patentových práv. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám