Hlavní obsah

Microsoft chce ovládnout trh s počítačovými tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dva roky dominuje trhu tabletů iPad od Applu. Zástupci Microsoftu věří, že se to změní s příchodem nového operačního systému Windows 8, který bude kromě tradičních počítačů dodáván i s řadou nových tabletů.

Článek

O přednostech osmiček se rozpovídal šéf Microsoftu Steve Ballmer při své přednášce na největším světovém veletrhu spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas.

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro. To je podobné již dříve představenému mobilnímu systému Windows Phone 7. Řeč je například o uzamčené obrazovce, na které je kromě fotografie zobrazeno datum, čas a naplánované schůzky.

Pracovní plochu nahradila obrazovka s názvem Start, která v dlaždicích seskupuje nejpoužívanější programy. Mezi jednotlivými dlaždicemi se přitom může uživatel pohybovat pouhým pohybem prstu ze strany na stranu. Pochopitelně pouze u počítačů s dotykovým displejem.

Nižší nároky na hardware

Vynikat budou osmičky, i pokud jde o hardwarové nároky. Aktuálně se vývojářům podařilo systém vyladit tak, že spotřebovává v klidovém stavu o více než 120 MB operační paměti méně než v případě Windows 7 SP1. Tato úspora se s ohledem na současné kapacity počítačových sestav může zdát bezvýznamná, ale na zařízeních, jako jsou mobilní telefony, tablety či netbooky, může hrát velice významnou roli.

„Windows 8 poběží na široké škále zařízení, neboť bude mít stejné hardwarové nároky jako Windows 7 nebo nižší,“ prohlásila již dříve viceprezidentka společnosti Microsoft Tami Rellerová na konferenci Worldwide Partner Conference 2011.

Kdy přesně se Windows 8 objeví na trhu, Ballmer neprozradil. Většina analytiků se ale domnívá, že by to mohlo být koncem léta nebo začátkem podzimu. Tehdy by měly být do prodeje uvolněny i první tablety s osmičkami. Testovací verze operačního systému bude uvolněna ke stažení už v únoru.

Výrobci sázejí na Android

Ovládnout trh s tablety nebude pro Microsoft jednoduché. Na veletrhu CES totiž řada výrobců dala jasně najevo, že se chce věnovat především Androidu. Nové přístroje se snaží nalákat na kompaktní rozměry či plnohodnotné klávesnice, které usnadní psaní.

Na výrobě nových tabletů a chytrých telefonů se letos bude podílet i společnost Intel. První přístroje s jeho čipy Atom chystají společnosti Motorola a Lenovo. První jmenovanou firmu koupil v polovině loňského roku Google, lze tedy předpokládat, že nové přístroje tohoto výrobce poběží také na platformě Android.

„To nejlepší z výpočetních technologií vyvinutých Intelem teď vstupuje do oblasti chytrých telefonů a tabletů. Uzavřené kontrakty s Lenovo a Motorolou Mobility nám umožní etablovat procesory Intel do těchto zařízení a vytvoří solidní základ, na němž budeme moci stavět jak v roce 2012, tak dále v budoucnosti,“ uvedl na veletrhu CES prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám