Hlavní obsah

Micron investuje do výroby polovodičů ve Spojených státech 40 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká společnost Micron Technology investuje do roku 2030 ve Spojených státech 40 miliard USD (959 miliard Kč) do výstavby závodů na výrobu polovodičů. Využije k tomu vládní dotace a úvěry.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Micron očekává, že začne vyrábět čipy po roce 2025 a vytvoří až 40 tisíc pracovních míst. Investice má být podle prohlášení společnosti největší do výroby pamětí v USA a má posílit národní bezpečnost a odolnost dodavatelského řetězce.

Výdaje jsou součástí dříve oznámeného globálního investičního cíle představeného v loňském roce, podle kterého chce firma celosvětově investovat 150 miliard USD. V současnosti firma vyrábí v Japonsku, Singapuru a na Tchaj-wanu.

USA chystají masivní podporu technologického výzkumu a výroby čipů

Hardware

Výrobci elektroniky omezují objednávky

Micron minulý měsíc uvedl, že snižuje výdaje na závody a zařízení, aby zpomalil nárůst výroby v továrnách, kvůli obavám z přebytku na trhu. Výrobci elektroniky, kteří nakupují čipy od Micronu, omezují objednávky, aby snížili své vlastní zásoby. Konkurenty Micronu jsou jihokorejské firmy Samsung Electronics a SK Hynix a japonská Kioxia Holdings.

Americký prezident Joe Biden tento týden podepsal zákon nazývaný o čipech a vědě. Ten uvolňuje přes 52 miliard USD ve formě grantů a dalších pobídek pro polovodičový průmysl a další desítky miliard na výzkum a vývoj. Celkově se mluví o zhruba 280 miliardách USD, tyto prostředky ale zatím nejsou definitivně schválené.

Na výrobu čipů v USA půjdou granty za 52 miliard dolarů. Biden schválil plán

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Nedostatek čipů trápí celý svět

Čipy jsou součástí integrovaných obvodů a patří k základním komponentům pro výrobce automobilů, chytrých telefonů a videoherních konzolí i dalších výrobků...

Výběr článků

Načítám