Hlavní obsah

Meta prodala platformu Giphy za 1,2 miliardy. Nedobrovolně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palo Alto

Americká internetová společnost Meta Platforms, která je majitelem Facebooku, Instagramu či WhatsAppu, se podřídila nařízení britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA). Nedobrovolně tak byla nucena prodat platformu Giphy, která provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF. Novým majitelem se stala firma Shutterstock.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo sociální sítě Facebook a společnosti Meta

Článek

Společnost Meta Platforms koupila platformu Giphy v květnu 2020. Už tehdy se to ale nelíbilo úředníkům z CMA, kteří se obávali narušení hospodářské soutěže hned na dvou trzích. Omezila by výběr pro uživatele sociálních médií a snížila inovace v zobrazování reklamy.

Po kolečku šetření, protestů a odvolání nakonec loni v říjnu nařídili s definitivní platností prodej celé platformy. „Nynější rozhodnutí přijímáme jako konečné slovo v této věci. Na prodeji Giphy budeme s CMA úzce spolupracovat,“ reagoval tehdy mluvčí Meta Platforms v prohlášení.

Majitel Facebooku zaplatí pokutu 43,2 milionu korun kvůli akvizici Giphy

Internet a PC

Hledání kupce nakonec trvalo déle než půl roku. Shutterstock zaplatí za Giphy 53 milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba 1,2 miliardy Kč.

Přesná částka, za kterou Meta přebrala Giphy v roce 2020, nebyla zveřejněna. Avšak podle informací z médií se odhaduje, že transakce přesáhla hodnotu 300 milionů dolarů, což je přibližně 6,6 miliardy Kč podle aktuálního směnného kurzu.

Společnost Shutterstock je známá svou rozsáhlou databází fotografií, která je určena především pro profesionální marketingové a reklamní účely. Akvizice Giphy umožní Shutterstocku oslovit ještě širší okruh uživatelů díky tomu, že jim poskytne přístup k animovaným obrázkům.

Jeden z nejpoužívanějších obrázkových formátů

Společně s formátem JPEG patří GIF v současnosti ke dvěma nejpoužívanějším obrázkovým formátům na světě. V devadesátých letech byly jeho přednosti naprosto klíčové. Internet byl totiž tehdy tak pomalý, že načítání obrázků trvalo v závislosti na jejich velikosti a rychlosti telefonní linky klidně i několik minut.

GIF tehdy dovoloval zobrazit obrázek rychleji, nejprve v horší kvalitě, postupně se ale zaostřoval. V současnosti se GIF používá nejčastěji pro rychlé posílání extrémně krátkých videí a vtipných pohyblivých animací.

Formát GIF byl bezesporu největším vynálezem Stephena Earla Wilhitea, příspěvků k moderní podobě internetu měl ale americký počítačový vědec daleko více – během své kariéry pracoval například na různých uživatelských rozhraních či softwaru pro webový chat. V roce 2013 dostal v rámci Webby Awards cenu za svůj celoživotní přínos pro internet.

Zemřel tvůrce fenoménu GIF. Měl koronavirus

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám