Hlavní obsah

Merge dokončen. Ethereum mění způsob transakcí

Blockchain ethereum dokončil významnou aktualizaci softwaru, oznámil ve čtvrtek na twitteru jeho tvůrce a spoluzakladatel Vitalik Buterin. Cílem aktualizace, označované anglickým slovem merge (spojení), je výrazně snížit spotřebu energie. Ta klesne o 99,95 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Logo kryptoměny Ethereum. Na snímku je mince sloužící jako suvenýr.

Článek

„A máme hotovo!“ napsal Buterin. „Pro ekosystém etherea je to velká chvíle,“ dodal tento mladý Kanaďan ruského původu. Blockchain je decentralizovaná databáze, která zajišťuje transakce s příslušnou kryptoměnou.

Aktualizace změní způsob, jakým se provádějí transakce na blockchainu etherea a jak se vytvářejí takzvané tokeny, tedy jednotlivé digitální mince. Ty se v tomto případě nazývají ether a mezi kryptoměnami jsou co do objemu druhé nejrozšířenější po bitcoinech.

Investoři jsou v Česku opatrnější. Do kryptoměn poslali letos o miliardu méně

Internet a PC

Cena se příliš nezměnila

Cena etherea se po dokončení aktualizace příliš nezměnila. Přesně před týdnem kurz činil 39 840 Kč, v průběhu uplynulých sedmi dní sice hodnota vystoupala až na 43 620 Kč, pak ale přišel opět pokles. Aktuálně se tak druhá nejznámější kryptoměna obchoduje za 39 480 Kč.

To je stále výrazně nižší hodnota než loni v listopadu, kdy si ethereum připsalo dosavadní rekord. Tehdy se jedna virtuální mince nabízela za 104 970 Kč.

Ethereum nyní přechází ze systému „proof of work“, ve kterém počítače náročné na energii ověřují transakce řešením složitých matematických úloh, k systému „proof of stake“. V něm jednotlivci a firmy vystupují jako ověřovatelé a používají své ethery jako zástavu ve snaze získat nové tokeny.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám