Hlavní obsah

Lidé se elektronickými protézami začínají chlubit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více osob z 1,2 miliónu mladých Američanů, kteří ztratili některou ze svých končetin, se novou protézou spíše chlubí, než by ji před svým okolím skrývali. Podle deníku New York Times jsou tito lidé na své elektronické nohy a ruce pyšní a dokonce je mnohdy zkrášlují, aby jimi více zaujali.

Článek

Mnohdy děsivá tématika žánru science-fiction, pojednávající o spojení živého těla a kovu, které vyústí v jakéhosi cyborga typu filmového RoboCopa či Terminátora, začíná dostávat jasné obrysy již v současnosti.

Novodobé elektronické protézy těží zejména z použití pokročilých materiálů a technologií, jako jsou například lehké kompozitní materiály, rychlé senzory a programovatelné mikroprocesory.

Všechny tyto součásti významným způsobem navracejí původní pohybový rozsah zdravé končetiny - mnohem více, než klasické umělé ruce a nohy, uvedl William Hanson ze společnosti Liberation Technologies, která se specialuzuje na vývoj pokročilých tělesných náhrad.

Například společnosti C-Leg nebo Boston Digital Arm využívají posledních poznatků v oblasti počítačových technologií a bateriových systémů, díky čemuž jsou schopny dodávat stále účinnější elektronické protézy.

"Hranice mezi tím, co je ještě maso a co už mechanický stroj, se pomalu stírá a vše se navíc poměrně rychle děje za našimi zády," řekl Sherry Turkle, technolog MIT (Massachusetts Institute of Technology).  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám