Hlavní obsah

Levnější televizory jsou v kurzu, lidé požadují i DVB-T2

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice bude za pět let ukončeno digitální pozemní vysílání DVB-T, nahradí jej druhá generace, která se již běžně používá v zahraničí. Na tuto zásadní změnu myslí celá řada lidí při nákupu televizoru již nyní. Dalším důležitým kritériem při výběru je cena. Vyplývá to z informací jednotlivých prodejců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ceny nových televizorů startují podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, pod hranicí tří tisíc korun. Většina lidí je však ochotna za nové modely utratit třikrát tolik.

„Podle našich údajů je 65 % lidí ochotno do nové televize investovat nejčastěji částku kolem 9000, další čtvrtina utratí až 20 000 Kč,“ uvedl Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

Střední třída vede

To koresponduje i s informacemi jednotlivých prodejců. „Největší zájem je u nás o střední třídu. Je vidět, že zákazníci vyžadují určitou úroveň kvality, což ty úplně nejlevnější modely nejsou schopny nabídnout,“ podotkl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč. „Největší zájem evidujeme o televize spadající do střední třídy, které se pohybují v cenovém rozpětí 12 000 až 17 000 Kč,“ potvrdil Tomáš Pilský, obchodní ředitel CZC.cz.

Podle něj jsou ochotni zákazníci zaplatit více u modelů s větší obrazovkou. „Naši zákazníci mají v oblibě zejména 40- až 43palcové modely. Popularita roste také u modelů s úhlopříčkou 50 palců a více,“ prohlásil Pilský.

Velkou roli při výběru hrají i jednotlivé technologie. „Důležitými parametry jsou wi-fi či USB vstup,“ konstatoval Šmíd.

Éra DVB-T2

Zákazníci se často zajímají také o to, zda nový přístroj splňuje příslušnou normu pro DVB-T2 vysílání. „Ve většině případů volí model, který odpovídá specifikaci T2/HEVC. To je do velké míry ovlivněno tím, že přes 80 % našeho sortimentu tvoří TV, které tuto specifikaci splňují,“ uvedl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz.

Televizory, které nebudou podporovat standard DVB-T2, budou muset být vybaveny set-top-boxy. Podobně jako tomu bylo dříve, když se vypínalo analogové vysílání. Přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Nabízí se otázka, k čemu vlastně druhá generace digitálního vysílání bude dobrá. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Nový i starší standard budou podobně jako v případě analogového vysílání fungovat souběžně. S úplným vypnutím první generace DVB-T se počítá až po roce 2021.

Více se o standardu DVB-T2 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Jaké televizory lidé kupují nejčastěji?

PODLE ÚHLOPŘÍČKY

100 cm až 130 cm: 34%

70 cm až 100 cm: 27%

40 cm až 70 cm: 14%

130 cm až 160 cm: 14%

160 cm a více: 8%

Do 40 cm: 3%

PODLE VÝROBCE

Samsung: 22%

LG: 20%

Panasonic: 9%

Philips: 7%

Sony: 7%

Ostatní: 36%

Zdroj: Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám