Hlavní obsah

Letem světem internetem (7. díl) - Vše o psech

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web věnovaný dobrovolníkům, informační server pro pejskaře a navštívíme virtuální muzeum radiotechniky.

Foto: kvmuz.cz

Ilustrační foto

Článek

Dobrovolnik.cz

Snad jen lidé starší třiceti let si vzpomenou na dobu, kdy se "dobrovolně" chodilo na brigády. Dnes je dobrovolnictví hlavně o skutečné spolupráci mezi lidmi i mezi různými organizacemi.

Proto, kromě úvodních článků o tom co to dobrovolnictví je, kde se u nás vzalo a jakou má historii, je na webu Dobrovolnik.cz věnována většina prostoru zprostředkování kontaktu mezi zájemci o dobrovolnictví, organizacemi, které potřebují pomoci, nebo pořádají akce související s dobrovolnictvím.

Web byl vytvořen v souvislosti s Mezinárodním rokem dobrovolníků, který vyhlásila OSN na rok 2001. Měl informovat české čtenáře o tomto v zahraničí rozšířeném fenoménu a napomoci propojení lidí, kteří v naší zemi dobrovolnickou činnost propagují a organizují. První fáze projektu byla tedy zpravodajsko-informační.

S tím, jak dobrovolných aktivit u nás přibývalo a s tím i lidí, kteří se o dobrovolnou činnost zajímají, přesunulo se těžiště práce autorů serveru na servis poskytovaný dobrovolníkům, dobrovolným organizacím a dalším spolupracujícím subjektům.

Pokud vám tedy není jedno, co se děje ve vašem okolí a rádi byste se nějak podíleli na pomoci ostatním, navštivte rubriku Inzerce, ve které lze zadávat inzeráty na straně nabídky i poptávky, stejně jako oznámení o pořádaných akcích. Do budoucna by měla být anglická verze webu propojena s českou, čímž by se obsah webu obohatil o mezinárodní rozměr.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (9/10)

Můj pes

Pejskaři to v médiích nemají jednoduché. Buď se píše o plochách znečištěných psími exkrementy nebo, a to mnohem častěji, v souvislosti s tragickými útoky psů na lidi. Naštěstí pro milovníky psů existují na tuzemském webu i místa, která je dokáží v péči o psa povzbudit a poradit.

Příkladem budiž již téměř čtyři roky fungující web Můj pes. Najdete tu především informace o výcviku, výchově a výživě psa. Nechybí ani chat, seznam chovatelských stanic, osobní stránky psů, inzerce, seznam jmen pro psy atd.

Kromě toho tvoří velkou část webu diskusní fóra na různá kynologická témata. Autoři webu navíc do budoucna chystají kupříkladu zařazení různých soutěží, poradna z oblasti výživy psů by se měla rozšířit o témata etologie (chování psů) a veterinární poradenství. V blízké budoucnosti by mohl být web zpřístupněn i zrakově či jinak postiženým návštěvníkům.

Unikátní je atlas psů, kde u každého plemene můžete přidat odkaz na stránky s tématikou daného plemene. Pochopitelně to funguje i opačně - najdete plemeno a ihned máte k dispozici odkazy na další stránky. Součásti atlasu je samozřejmě fotografie a standard daného plemene.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (8/10)

Virtuální museum historické radiotechniky

Zatímco na "dobrovolné" akce "Z" mohou vzpomínat jen čtenáři starší třiceti let, na dobu, kdy se ke všem prodávaným televizorům přikládal návod na vyladění obrazu pomocí monoskopu, pamatují snad jen dnešní padesátníci. Některý z výrobků legendární tuzemské firmy Tesla si však pamatuje každý.

Na stránkách virtuálního muzea radiotechniky si tak můžete oživit vzpomínky pohledem na televizory, rozhlasové přijímače nebo magnetofony, na které dnes již prakticky nenarazíte.

Pro nostalgiky jsou na webu ještě připraveny ukázky ze znělek několika pořadů Československé televize 80. let ve formátu MPEG. Nechybí ani legendární postavička televizních reklam té doby - pan Vajíčko.

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (8/10)

Reklama

Související témata:

Související články

Letem světem internetem (1. díl) - Digimanie

Náš nový seriál vás bude týden co týden seznamovat se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit...

Výběr článků

Načítám