Hlavní obsah

Letem světem internetem (3. díl) - Rozesíláte poplašné zprávy?

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet informační web varující před šířením poplašných e-mailů a webová databáze nejlepších filmových hlášek.

Foto: Josef Zajíc

Mistr knihař Jiří Fogl před besedou.

Článek

Hoax

Před lety putovaly republikou pohlednice s textem nabádajícím k rozesílání dalších podobných pohledů. Nechybělo samozřejmě upozornění, abychom v žádném případě nepřerušovali řetězec, jinak nás stihne neštěstí. A dnes na stejném principu fungují řetězové e-maily. Jen je bohužel jejich rozesílání mnohem jednodušší. Nemusíte kupovat pohledy, poštovní známky a chodit na poštu.

Záludnější podobou řetězového e-mailu je hoax, kdy dostanete sice seriozně se tvářící e-mail, ale ve skutečnosti se jedná o inteligenční souboj spojený s testem naivity. Na jedné straně sedí tvůrce hoaxu (poplašné zprávy), který se snaží seč může vymyslet text tak rafinovaný, aby na něj naletělo co nejvíce lidí, kteří zprávu ještě za tepla rozešlou na další adresy. Na straně druhé sedíte vy a máte šanci autorovi zprávy radost zkazit. Stačí jen chvilku přemýšlet nebo navštívit web Hoax, jehož hlavním cílem je omezení šíření poplašných zpráv.

Web nabízí databázi nejrozšířenějších poplašných zpráv v českém a slovenském jazyce. U mnoha hoaxů mimo počítačovou oblast je i komentář odborníka na danou oblast nebo je dán prostor pro stanovisko osob, kterých se zpráva přímo týká. Klasickým příkladem poplašných zpráv z oblasti počítačů je hoax o souboru jdbgmgr.exe, z jiné oblasti prosba Daruj krev nebo fámy o mobilních telefonech.

"Většinu nových hoaxů mi posílají návštěvníci webu buď jako příspěvek nebo jako dotaz na pravdivost či aktuálnost zprávy. Informace o nových poplašných zprávách na téma viry mi posílají také zástupci antivirových firem," doplňuje autor webu Hoax Josef Džubák.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10)

MeteleskuBlesku

Největší odměnou pro každého filmového autora je, když některé hlášky z jeho filmu zlidoví. Web MeteleskuBlesku nabízí výběr těch nejlepších citátů z dvaatřiceti českých filmů. Více než sedm hodin kvalitně zpracovaných zvukových citátů ve formátu mp3 je přehledně uspořádáno a doplněno o fotografie přispívající k oživení atmosféry jednotlivých filmů.

Podle autora webu Lea Brücknera z Olomouce jsou bezkonkurenčně nejstahovanější hlášky z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag, následuje film Vesničko má středisková a pak už v těsném závěsu Marečku, podejte mi pero, Pelíšky, Slavnosti sněženek, Ecce Homo Homolka a další. Překvapivě méně zájmu, než by odpovídalo kvalitě filmů, mají například oba díly Švejka s Rudolfem Hrušínským, Limonádový Joe nebo první polovina seriálu Pane, pojďte si hrát namluvená Rudolfem Deylem mladším.

Pohledem do vzkazovníku zjistíte, že o zpětnou reakci autor webu nemá nouzi a kromě pochval zde návštěvníci vznášejí návrhy na zařazení hlášek z dalších filmů. Vzhledem k tomu, že MeteleskuBlesku je čistě amatérský web vytvářený v autorově volném čase, jsou filmy do databáze přidávány velmi zvolna. Zatím v nedohlednu je prý i zprovoznění vyhledávání citátů podle obsahu a to jak v rámci jednoho filmu, tak v celém archivu.  

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (8/10)

Anketa

Přeposíláte hromadné e-maily?
ano
22,8 %
ne
56,5 %
nikdy jsem zatím žádný nedostal(a)
20,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Letem světem internetem (1. díl) - Digimanie

Náš nový seriál vás bude týden co týden seznamovat se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit...

Výběr článků

Načítám