Hlavní obsah

Letem světem internetem (59. díl) - Herní weby pod jednou střechou

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web až po střechu nabitý prózou a poezií, stránky o lidové tvořivosti a server zastřešující fandovské weby o počítačových hrách.

Článek

Blue World

Podzim je již za dveřmi, a proto je dobré se již nyní připravit na dlouhé večery. Nemusíte ale uhánět pro knihu do knihkupectví, kvalitní literatury je hodně i na webu, a to navíc zdarma. Povídání o webu Blue World plném písmenek začneme několika čísly: najdete tu kolem 650 publikujících autorů různých žánrů, celkem asi 7.000 děl, 140 básnických sbírek a 52 ucelených prozaických knih. 

V sekci Poezie lze nalézt autory básnické tvorby, ať už se jedná o lyriku či epiku. Jsou zde jak samostatné básničky, tak celé básnické sbírky. V sekci Próza se objevují především povídky, opět buď samostatně nebo řazené do ucelených knih. Ale v této sekci lze nalézt i úvahy či reflexivní zamyšlení.

Mimo tyto hlavní dvě kategorie lze na webu nalézt například i sekci Citáty, kde autoři publikují své krátké vtipné, aforistické či jen běžné životní postřehy či názory. 

Největší zájem však mají návštěvníci tohoto literárního webu o poezii. I proto je zde autorů poezie více než jednou tolik co autorů prozaických. Na své si přijdou jak milovníci volného verše, tak příznivci rýmovaných forem.

"Autoři, kteří zde publikují, si prostřednictvím reakcí na tvorbu mohou zjistit, zda se jejich poezie líbí či ne, jaké má nedostatky, v čem je naopak výjimečná, a na kritiku veřejnosti mohou i veřejně reagovat," dodává Veronika Vlachová z "Modrého světa". 

Server byl spuštěn v dubnu 2001 a začínal s několika málo autory. Hlavní důvod vzniku stránek Blue World byla především velká láska jeho tvůrců k literatuře. Za tři roky zaznamenal web tři důležitá velká přepracování a vylepšení až do dnešní podoby. Na dalším komplexním předělání a bohatém vylepšení serveru se v současné době pracuje. Jeho nový kabát by se měl objevit napřesrok, možná prý v létě 2005.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (9/10)

FolklorWeb.cz

Pokud si však myslíte, že nás čeká krásné babí léto a byla by tedy škoda sedět doma, vypravte se na stránky FolklorWeb.cz komplexně mapující lidovou kulturu. Nahlédnutím do kalendáře chystaných folklorních akcí navíc zjistíte, že ještě stále můžete vybírat z celé řady představení konaných pod širým nebem. Nesmí vás však překvapit, že ve výhodě budou Moraváci. 

Mezi pravidelně přidávanými články najdete představení osobností, pořádaných akcí, tradic a zvyků, regionů i knih. Sekce Regiony představuje každý národopisný region Moravy v pevně daném rámci včetně obrazového materiálu.

Rubrika Soubory není pouhým katalogem na webové stránky tanečních nebo hudebních skupin. Naopak, veškeré podstatné informace byste měli najít přímo na stránkách FolklorWeb.cz, a to včetně fotografií nebo zvukových ukázek.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10)

GameCentrum

Číst poezii se vám nechce a do objevování krásy lidové tvořivosti se také dvakrát nehrnete? Pak tu pro vás máme připravenu pozvánku na pařanské stránky GameCentrum. Pryč je doba, kdy hráči počítačových her hráli všechno, co jim přišlo pod ruku. Díky náročnosti některých špičkových her nezbývá než se specializovat. A téměř již nestačí soustředit se na jeden herní žánr, ale řada hráčů se věnuje pouze jedné hře.

V rámci věrnosti jednomu titulu pak někteří hráči o své oblíbené hře vytvářejí internetové stránky a web GameCentrum poté tyto fandovské stránky zastřešuje. A jaké tituly jsou na tomto webu v kursu? Tak například Half Life 2, DOOM 3 a především The Sims 2.  

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (7/10)

Autora najdete na weblogu Laco stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám