Hlavní obsah

Letem světem internetem (6. díl) - Internetová zpověď

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet internetová zpovědnice, portál o víně a webová databáze osobností.

Foto: Stanislava Dvořáková

Lukáš Novák, profesionální hasič SDH Ústí nad Orlicí se podruhé stal vítězem ankety "Nejlepší sportovec okresu".

Článek

Zpovědnice

jednom z minulých dílů našeho seriálu jsme psali o serveru Depka.cz obsahujícím velmi ponuré zpovědi. Mnohem pestřejší témata nabízí diskusní server Zpovědnice určený pro lidi s potřebou anonymního sdělení svých problémů a získání zpětné vazby od dalších návštěvníků stránek. Cílem stránek není nahrazovat odbornou pomoc, ale umožnit laickou diskuzi nad běžnými i neobvyklými problémy, se kterými se potýkají návštěvníci nejširšího věkového rozpětí. Pro představu - web Zpovědnice v současné době obsahuje již zhruba sedm tisíc zpovědí a více než sto tisíc rozhřešení.

Cílové návštěvníky lze podle správce webu Michala Kreidla rozdělit do tří kategorií. V první jsou lidé mající nějaký problém, starost nebo jen bolístku a z jakéhokoliv důvodu ji chtějí probírat s neznámými lidmi (tím důvodem nemusí být jen anonymita, mnoho návštěvníků od toho očekává skutečně nezaujatý názor, pro některé z nich je internet i nejsnazší cesta, protože si o tom prostě nemají s kým promluvit). 

Druhou kategorii tvoří lidé, kteří berou tento server jako prostředek smysluplné pomoci ostatním. Na rozdíl od jiných forem pomoci je Zpovědnice přístupná všem bez rozdílu věku a finančních, fyzických nebo časových možností. I když samozřejmě jen v rámci  "internetové" populace. Třetí skupinu tvoří velké množství lidí, kteří se do diskuze nikdy nezapojí. Buď hledají příběhy, které se podobají těm jejich nebo ještě ve větší míře berou uveřejňované problémy a reakce jako zdroj podnětů k zamýšlení.

Zpovědnice je prakticky ve stejném stavu, v jakém se objevila při svém uvedení v roce 2000, avšak do budoucna se počítá s dalším rozšiřováním (např. doplňováním nových funkcí, zřízením klubových sekcí, zapojením odborníků do diskuzí apod.).

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10)

Svět vína

V záplavě agenturních zpráv naštěstí najdete i dobré zprávy. Tak kupříkladu nedávno vědci objevili, že v červeném víně je přísada prodlužující život. Ženy pijící víno dokonce otěhotní rychleji než ostatní budoucí maminky. Červené víno také prý vyruší negativní účinky kouření (ale pozor, látky ve dvou deci červeného vína stačí jen na jednu jedinou cigaretu denně!).

Ještě než se vydáte pro láhev vinného moku, navštivte web Svět vína. Zde se totiž seznámíte s informacemi týkající se vína a vším, co s vínem souvisí - historií vinařství, charakteristikou odrůd nebo kategoriemi vín. Návštěvníci mají zájem hlavně o aktuální informace z oblasti vinařství (tuzemského i světového), pravidla degustace nebo podávání a skladování vín.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (7/10)

Osobnosti

Herci, zpěváci, modelky nebo sportovci patří mezi kategorie, z nichž se nejčastěji rekrutují osobnosti vzývány zástupy obdivovatelů. Na webu Osobnosti.cz najdete databázi 223 profilů osobností (převážně herců a hereček), jejich životopis, kompletní filmografii a fotogalerii.U zpěváků nechybí diskografie a u sportovců seznam úspěchů. Předností webu je i vzájemné propojení osobností s databází více než pěti stovek filmů.

Právě fotogalerie k filmům jsou novinkou webu Osobnosti. Dalšími změnami, které by se měly v blízké době na popisovaném webu projevit, je vylepšené vyhledávání ve filmové databázi (do budoucna se chystá i fulltextové vyhledáváni a možnost hledat podle filmových jmen herců v písničkách). Další novinkou budou rozšířené diskografie zpěváků, ve kterých si budete moci procházet názvy písniček a dokonce také jejich texty.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (6/10)

Reklama

Související témata:

Související články

Letem světem internetem (1. díl) - Digimanie

Náš nový seriál vás bude týden co týden seznamovat se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit...

Výběr článků

Načítám