Hlavní obsah

Kyberšikana se týká každého druhého dítěte v Česku

Novinky, mif

Výsledky výzkumu rizikového chování českých dětí v prostředí internetu, na kterém se podílela Univerzita Palackého v Olomouci a společnost Seznam.cz, jsou alarmující. Vyplývá z nich, že každé druhé dítě v Česku se setkalo s kyberšikanou. Obětí vydírání se přitom stalo 8 % z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na úterý připadá Den bezpečnějšího internetu, jehož hlavním úkolem je upozornit širokou veřejnost na všemožné nástrahy počítačového světa. A jak je z řádků níže patrné, není jich rozhodně málo.

S kyberšikanou má osobní zkušenost 50,90 % dětí ve věku mezi 11 a 17 lety. Svůj podíl na takto vysokém čísle má jistě také fakt, že 54,30 % mladistvých podle výzkumu komunikuje na celosvětové počítačové síti s neznámými lidmi.

Zarážející je i zjištění, že by 26,20 % dětí vyhovělo nabídce neznámého člověka o přidání do přátel na Facebooku. Přitom zhruba stejný podíl mladistvých (26,92 %) již bylo v minulosti požádáno, aby probíhající komunikaci drželo v tajnosti – tedy aby o ní neříkalo dospělým ani kamarádům.

Vydírání i krádeže identity

Kyberšikana má několik různých jevů. „Jedním z nejzávažnějších je vydírání, se kterým se setkalo 8 % z nich. Jde o vysoce alarmující číslo, protože nejbližším člověkem, kterému by se děti svěřily, jsou jejich kamarádi. Teprve až v okamžiku, kdy si nevědí rady, se svěřují dospělým, tedy učitelům či rodičům,“ upozornil Martin Kožíšek, autor projektu Seznam se bezpečně!, který upozorňuje na nástrahy číhající na internetu.

Výzkum dále ukázal, že s verbálními útoky se na celosvětové počítačové síti setkalo 34,33 % mladistvých. 11,82 % dětí pak má zkušenost s krádeží identity – tedy s tím, že si někdo vytvořil falešný profil a například na sociální síti vystupoval pod jejich jménem.

Výjimkou nejsou ani nejrůznější útoky přímo na jejich účty. 34,80 % dotázaných má zkušenosti s tím, že se někdo přihlásil na jejich účet a 11,82 % z nich se kvůli tomu dostalo do problémů. Například tak, že jim útočník změnil heslo a oni se již nemohli ke svému účtu přihlásit.

Jak se děti mohou chránit?

Nabízí se otázka, jak je možné mladistvé na internetu chránit? „V první řadě by si měly děti uvědomit, že internet jim neposkytuje žádnou anonymitu. A proto by se měly na sociálních sítích chovat stejně jako v reálném světě třeba při komunikaci se svými přáteli,“ konstatoval Kožíšek.

Ten zároveň upozornil, že nejen rodiče se mohou sami přesvědčit, jak tragické mohou být následky kyberšikany. Odhaluje je hra #jsi_user, kterou je možné sledovat zdarma na internetové televizi Stream.cz. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Ukázka z divadelní inscenace #jsi_user

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé
1. Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
2. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní.
3. Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
4. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
5. Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
6. Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
7. Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
8. Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
9. Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
10. Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Trilogie Seznam se bezpečně!

Trilogie filmů Seznam se bezpečně!, za kterými stojí společnost Seznam.cz, upozorňuje na nástrahy číhající na internetu.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám