Hlavní obsah

Kvůli problémům UPC a O2 se lidé v Česku nemohli připojit na internet

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva největší tuzemští poskytovatelé internetového připojení měli během pondělního večera a úterý problémy s připojením na internet. Brouzdat nerušeně po internetu nemohli zákazníci operátora Telefóniky O2, ani kabelového poskytovatele UPC. I když by už v celé republice měly všechny služby fungovat, někteří lidé se stále nemohou k internetu připojit. Novinkám to potvrdili zástupci obou společností.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Problém nastal ve chvíli, kdy jsme museli restartovat takzvané DNS servery,“ komentoval výpadek internetového připojení Martin Krautwurst z UPC s tím, že se podle odhadů nemohly na internet připojit stovky lidí v celé republice.

 „V tuto chvíli by však již mělo být vše v pořádku,“ dodal. Pokud ale některým lidem přesto připojení k internetu nefunguje, doporučuje jim restartovat modem (odpojit jej alespoň na deset vteřin od elektrické zásuvky a opět připojit - pozn. red.). Poté by během pár minut měl začít internet opět plně fungovat.

Problémy s připojením na internet zaznamenala v pondělí večer také Telefónica O2. Té se ale podařilo vše opravit během necelé hodiny.

„Včerejší výpadek měl globální rozměr. Do prostředí Internetu se šířil nekorektní směrovací BGP update od asijského providera, který postihoval určitý typ hardware od dodavatele Cisco, a v našem případě způsoboval poruchy v routingu. Celou situaci jsme bohužel nemohli nijak ovlivnit. Problém byl nakonec vyřešen tak, že lokální asijské ISP někdo od sítě odpojil,“ řekla Novinkám Radka Spiesová z Telefóniky O2.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám