Hlavní obsah

Kreslící robotická sekačka je naprostý hit. Lidé poslali tvůrcům už skoro 30 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas bylo podle zájmu lidí jasné, že robotická sekačka Yuka bude naprostý hit. Nyní se to ukázalo také na crowdfundingové platformě Kickstarter, kde se tvůrci v rámci nové kampaně snaží vybrat peníze na rozjetí masové výroby. Už po pár dnech mají na kontě více, než potřebovali.

Chytrá robotická sekačka YukaVideo: archiv výrobce

 
Článek

Původně společnost Mammotion, která unikátní sekačku vyvinula, chtěla na rozjetí výroby vybrat alespoň 499 289 dolarů (11,68 milionu korun). Už nyní – po pouhých pár dnech – ale počítadlo vybraných peněz od fanoušků ukazuje více než dvakrát tolik, konkrétně 1 197 120 dolarů, v přepočtu tedy více než 28 milionů korun.

Kampaň poběží ještě dalších 25 dní, je tedy velmi pravděpodobné, že vybraná částka bude nakonec ještě citelně vyšší. Už nyní je nicméně jisté, že se robotická sekačka Yuka bude skutečně vyrábět.

Doposud přispělo na rozjetí masové výroby 740 lidí. Robotickou sekačku přitom dostane každý, kdo přispěje částkou alespoň 1299 USD (30 400 Kč). Za jakou sumu se pak novinka bude nabízet ve volném prodeji, však není zatím vůbec jasné. Výrobce neprozradil ani to, kdy bude zahájen běžný prodej. Aktuálně je tedy sekačku možné získat pouze v rámci crowdfundingové kampaně na Kickstarteru.

Foto: repro Kickstarter

Kampaň na robotickou sekačku Yuka na Kickstarteru

Co novinka umí?

Novinky.cz vyzkoušely robotickou sekačku Yuka minulý měsíc přímo na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas, kde si odbyla světovou premiéru. Novinka je vybavena speciální 3D Vision kamerou, která díky duálnímu systému RTK dokáže zcela autonomně zmapovat celý pozemek.

Celý systém je tak sofistikovaný, že se na rozdíl od konkurenčních řešení obejde dokonce i bez signálu GPS. A pochopitelně i bez obvodových drátů.

V praxi se zdá toto řešení daleko lepší než cokoliv jiného, na co jsme byli doposud zvyklí. Na výstavišti to tvůrci prezentovali na příkladu malých dětí, které si hrají na zahradě s míčem. Když jej odkopnou, sekačka balon automaticky detekuje a bezpečně objede.

Pokud jí chcete vymezit nějaký prostor, kde se nemá pohybovat, jednoduše jej zatrhnete na svém chytrém telefonu. Prostřednictvím něj se totiž tento model ovládá.

Foto: archív výrobce

Chytrá robotická sekačka Yuka od společnosti Mammotion

Foto: archiv výrobce

Jednou z hlavních předností je pokročilá detekce překážek.

V obslužné aplikaci můžete nastavit také místo, kam se má odvážet nasekaná tráva. Ta je totiž automatický sbírána zametacím strojem do zásobníku, který dovede tento robot následně sám vyprázdnit.

Podle výrobce jde o vůbec první samovyprazdňovací robotickou sekačku na trhu. Yuka přitom zvládá odstraňovat z trávníku nejen posekanou trávu, ale také popadané listí, větvičky a další nečistoty.

Umění na trávníku

Jedním z dalších velkých lákadel této novinky má být technologie tisku na trávník, která staví na systému umělé inteligence (AI). V praxi to funguje velmi jednoduše - robotická sekačka v předem zvolených místech poseče trávu na jinou výšku, čímž vznikne efekt obrazce.

Jak přesně má vypadat, si nastavíte v obslužné aplikaci. Takovýmto způsobem je možné kreslit jednoduché symboly, jako jsou kruhy, srdce, hvězdy apod. Zároveň je ale možné psát i různá písmena.

„Pomocí aplikace nabízí Yuka majitelům domů možnost vytvářet úžasné krajinářské umění a pozvednout kvalitu péče o trávník na zcela novou úroveň,“ prohlásil Jidong Wei, generální ředitel společnosti Mammotion.

Foto: archív výrobce

Takto vypadá obraz vytvořený na trávníku.

Foto: archív výrobce

Sekačka odveze posbíranou trávu na předem určené místo.

Klidně z druhého konce planety

Aby toho všeho byla novinka schopná, je vybavena dvojitým žacím kotoučem o průměru 320 mm, který dovede sekat ve výšce od 30 do 100 milimetrů. Zajímavostí je i to, že pro každou zónu sečení lze nastavit různé hodnoty.

Mezi další pokročilé funkce patří hlasové ovládání, chytrá detekce deště či automatické nabíjení. Kvůli zabezpečení má sekačka vlastní GPS i 4G modul, prostřednictvím kterého se připojuje k internetu.

I díky tomu můžete ovládat robotickou sekačku pohodlně na dálku prakticky odkudkoliv – můžete být i na druhém konci planety.

Foto: archív výrobce

Díky 3D Vision kameře dovede robotická sekačka dokonale zmapovat terén.

Foto: archív výrobce

Chytrá robotická sekačka Yuka od společnosti Mammotion

CES 2024: Chytré hodinky pro přežití v extrémech. Model pro dobrodruhy sází na odolnost

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám