Hlavní obsah

Kauza Megaupload stále není u konce. O vydání Dotcoma do USA není rozhodnuto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Osm let trvající kauza týkající se vydání zakladatele pirátského webu Megaupload Kima Dotcoma z Nového Zélandu do USA nenašla ani po rozsudku novozélandského nejvyššího soudu rozuzlení. Informuje o tom novozélandská rozhlasová stanice RNZ.

Foto: Mark Coote, Reuters

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom

Článek

Americké úřady obvinily Dotcoma a tři jeho spolupracovníky z porušování autorských práv a dalších 12 trestných činů, a to včetně praní špinavých peněz. V případě vydání hrozí Dotcomovi v USA až 20 let vězení.

Novozélandský nejvyšší soud v úterý potvrdil možnost vydání Dotcoma ve 12 z 13 obvinění, jež souvisejí s provozem pirátského serveru Megaupload. Podle nejvyššího soudu ale nižší instance pochybila, když odmítla prověřit některé procedurální stížnosti, které podala obhajoba. Nejvyšší soud vyzval strany, aby písemně stížnosti popsaly. Soud se jimi bude dále zabývat.

Zakladatel serveru Megaupload zůstane dál na svobodě

Internet a PC

Vydaní do USA posvětil v červenci letošního roku odvolací soud a potvrdil tím rozsudek soudu nižší instance. První stání ohledně vydání internetového magnáta do Spojených států se uskutečnilo v roce 2012.

Podle Dotcomova obhájce má rozhodnutí soudu pro jeho klienta kladné i stinné aspekty. „Nepadlo konečné rozhodnutí, že bude muset odjet do USA,” uvedl obhájce. Ron Mansfeld také uvítal, že se nejvyšší soud bude zabývat tím, co obhájce nazývá „závažnými procedurálními pochybeními”, ke kterým mělo dojít při projednávání případu jeho klienta.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

„Soud ale neuznal naše důležité argumenty ohledně autorských práv,” dodal Mansfeld. Nejvyšší soud totiž odmítl argument obhajoby, že provozovatelé on-line platforem nejsou zodpovědní za to, k čemu je jejich uživatelé používají.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na začátku roku 2012 zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kim Dotcom je na mizině

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom se ocitl na mizině. Podnikatel obviněný z internetového pirátství uvedl, že od svého zatčení v roce 2012 na Novém...

Výběr článků

Načítám