Hlavní obsah

Jazyky se budou stále častěji učit přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výuka jazyků se bude čím dál víc uskutečňovat přes internet, zájem o tuto formy učení roste v ČR i ve světě každý rok, uvedla Andrea Křížková z Asociace jazykových škol. Rozmach zaznamenává hlavně kombinovaná výuka, kdy se účastníci kurzu učí slovíčka a gramatiku na internetu, potom se jednou za měsíc sejdou a konzultují látku s lektorem osobně.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o kurzy po internetu prý značně vzrostl poté, co agentury nabídly studentům on-line konzultace s lektorem.

Článek

Zájem studentů o kontakt s učitelem v průběhu kurzu, byť internetového, potvrdil i Filip Žalud z jazykové agentury nabízející klasickou i internetovou výuku. "Studenti potřebují mít tu zpětnou vazbu," uvedl.

Zájem o kurzy po internetu prý značně vzrostl poté, co nabídli studentům on-line konzultace s lektorem. S vyučujícím mohou komunikovat prostřednictvím Skype, ICQ, v některých případech je lektor k dispozici i na telefonu. "Tento trend je,..., pokud jde o podnikovou výuku, tlačen spíš managementem, protože to pochopitelně šetří náklady," myslí si Křížková.

Ženy zajímá výuka jazyků více než muže

Z jazykových agentur sdružených v asociaci se prý některou formou výuky přes internet zabývá asi deset až dvacet procent z nich. Internetové výuky se neúčastní jen mladí lidé, podle Žaluda jsou účastníci zhruba ve věku 30 až 45 let, přitom 70 až 80 procent přihlášených jsou ženy. Když se přes internet učí muži, často prý vybírají jiný jazyk než angličtinu.

Prý je to proto, že muži se učí jazyk hlavně kvůli práci, zatímco ženy to mají jako koníček. Výuka přes internet se skládá z částí, kde se vysvětluje gramatika a cvičení, která lektor posléze vyhodnocuje a student tak ví, jaké dělá pokroky. Součástí jsou také poslechová cvičení.

Oblíbená je prý třeba výuka slovíček, při které student doplňuje anglický text písní oblíbené kapely. Některé agentury nabízejí také jazyková cvičení zasílané jako SMS na studentův mobil.

Na internetu se objevil nový slovník českého jazyka

Slovník češtiny, jenž obsahuje 61 600 hesel, spustily na internetu Ústav pro jazyk český Akademie věd a Fakulta informatiky Masarykovy univerzity v Brně. „Jde o úplnou jazykovou příručku, kde lidé najdou informace o spisovné češtině, pravopisu nebo cizích slovech,“ sdělila Právu Markéta Pravdová z Ústavu.

Nové médium podle ní umožnilo, že slovník obsahuje více tvarů jednotlivých slov než kterýkoliv z jeho tištěných předchůdců; kompletně vyskloňovaná podstatná jména nebo vyčasovaná slovesa nikde jinde nenajdete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám