Hlavní obsah

Japonská Matsushita mění jméno na Panasonic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský elektronický gigant Matsushita Electric Industrial si změní jméno na Panasonic. Panasonic je totiž firemní nejznámější značkou a moloch chce změnou posílit povědomí o sobě i mezi spotřebiteli za hranicemi Japonska. Manažeři koncernu to uvedli na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

Koncern, který podniká i v Česku, tak přijde o jméno, který mu dal zakladatel Konosuke Macušita před 90 lety.

Pokud to akcionáři schválí, změní si Matsushita oficiálně jméno od října. Skupina na tiskové konferenci také představila plán investic 857 miliónů dolarů do rozšíření výroby polovodičů. Nový závod bude vyrábět snímače obrazu pro digitální fotoaparáty a další elektroniku.

Sony se v zahraničí daří lépe než Matsushitě

Tržby Matsushity v zahraničí netvořily ve finančním roce do loňského března ani polovinu z obratu celé skupiny. Pro výrobce plochých televizorů Viera či digitálních fotoaparátů Lumix je proto zahraniční expanze k dalšímu růstu nezbytná. Rival Sony pro srovnání vytváří v cizině tři čtvrtiny tržeb.

Vedle změny jména skupiny na Panasonic Matsushita také zruší značku National, kterou používá u bílé elektroniky. Značka se přitom prvně objevila u světel pro bicykly již v roce 1927.

Značku Panasonic uvedl koncern na zahraniční trhy v roce 1955, ale od té doby si získala větší reputaci než jméno samotného podniku. Ohlášené kroky proto mají ze skupiny udělat skutečnou nadnárodní korporaci.

V ČR je Matsushita již dlouho

Matsushita už řadu let působí i v České republice. V Plzni vyrábí již přes dekádu televizory Panasonic, další její závody na elektroniku jsou v Plané na Tachovsku a v Pardubicích.

Firmu založil v roce 1918 Macušita se svou ženou a jejím mladším bratrem, který stál později u zrodu další slavné japonské firmy Sanyo. Průlom znamenala žárovková objímka a postupně se z Matsushity stal jeden z největších výrobců elektrických spotřebičů a elektrotechniky. Vedle Panasoniku patří k jejím nejznámějším značkám také Technics. Macušita odešel do důchodu v roce 1973 a zemřel v roce 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám