Hlavní obsah

Jaké jsou plány AMD v oblasti procesorů?

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD začátkem tohoto týdne na svých webových stránkách uveřejnila roadmapu, ve které nastínila své plány na poli procesorů až do druhé poloviny roku 2005.

Foto: pčr

identikit

Článek

Roadmapa je tradičně rozdělena do tří částí, které se týkají serverových procesorů, čipů pro stolní počítače, a konečně i procesorů pro notebooky.

AMD se soustředí na 64bitové čipy

Z plánů druhého největšího výrobce čipů pro stolní počítače vyplývá, že se nyní soustředí především na 64bitové procesory. Ty se v nejbližších měsících stanou běžnou součástí nejen stolních počítačů, ale také notebooků.

Athlony XP zatím nekončí

To však v žádném případě neznamená zánik současných 32bitových procesorů Athlon XP, jenž jsou mezi uživateli stále velmi oblíbené. Ty se totiž budou prodávat souběžně s 64bitovými čipy, a to nejméně do druhé poloviny příštího roku, kdy přejdou na nové jádro Palermo s 0,09mikronovou technologií.

Důležitým milníkem je právě přechod na 0,09 mikronu, přičemž většina procesorů uvedených na začátku příštího roku by již měla být založena na této modernější výrobní technologii. O něco později, ve druhé polovině roku 2005, bychom se měli dočkat serverových procesorů se dvěma jádry.

:. Po kliknutí se zobrazí roadmapa v plné velikosti

Sempron nahradí levné Durony

Firma AMD nedávno také uvedla, že už ve druhé polovině letošního roku představí nástupce nejlevnějších Duronů, který ponese označení Sempron a měl by výrazně oživit nabídku čipů určených pro počítače a notebooky, u kterých záleží především na nízké ceně.

Reklama

Související články

Levné Durony končí, ale mají nástupce

Společnost AMD, která se v současné době soustředí především na dražší procesory, připravuje novou řadu čipů určených pro nejlevnější počítače. Ta nahradí...

Výběr článků

Načítám