Hlavní obsah

Levné Durony končí, ale mají nástupce

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD, která se v současné době soustředí především na dražší procesory, připravuje novou řadu čipů určených pro nejlevnější počítače. Ta nahradí současné Durony, jenž už dávno nejsou středem pozornosti AMD a ani zákazníků.

Foto: Vratislav Konečný

Na konečné křinické lesní tramvaje

Článek

Nová řada nejlevnějších procesorů ponese označení Sempron a měla by výrazně oživit nabídku čipů určených pro počítače a notebooky, u kterých je nejdůležitější co nejnižší cena. Procesory Sempron se na trhu objeví už ve druhé polovině letošního roku a budou k dispozici i v notebookové variantě.

Současná procesorová řada Duron s příchodem Sempronu úplně zanikne a nadále se budou prodávat kromě nových procesorů pouze 32bitové Athlony XP a Athlony 64.

Bližší informace o nových čipech zatím společnost AMD nezveřejnila. Velice pravděpodobné však je, že Semprony se nevydají ve stopách 64bitových Athlonů a budou určeny pouze pro 32bitové aplikace.

Zahraniční internetové servery dodávají, že procesory by měly konkurovat Celeronům od Intelu a budou určeny pro počítače s cenou pod 549 dolarů (cca 14 500 Kč) a notebooky, jejichž cenovka nepřekročí tisícidolarovou hranici (26 000 Kč).

Výběr článků

Načítám