Hlavní obsah

Test AVerMedia Live Streamer: Pro začínající tvůrce

Novinky, abr

Popularita internetových videí je rok od roku vyšší. Výjimkou nejsou ani počiny mladých tvůrců, kteří se snaží uspět například s vlastními videi zachycujícími jejich herní um. Právě na takové jedince cílí sada Live Streamer 311 – BO311 od společnosti AVerMedia – obsahuje vše, co bude pro začátek potřeba.

Foto: archív výrobce

Sada Live Streamer 311 – BO311

Článek

Společnost AVerMedia se proslavila především výrobou televizních tunerů, právě díky nim bude nejspíše tohoto výrobce znát široká veřejnost. Herní nadšenci ale budou v portfoliu společnosti AVerMedia patrně pokukovat po úplně jiných zařízeních – řeč je samozřejmě o nahrávacích zařízeních, která dovedou zaznamenat všechny hráčské úspěchy.

Vedle jednoduchých zařízení nabízí výrobce i celou sadu Live Streamer 311 – BO311, která obsahuje vše, co je k živým on-line přenosům zapotřebí. Konkrétně se jedná o tři základní periferie – sada obsahuje webkameru Live Streamer CAM 313, USB mikrofon AM310 a v neposlední řadě také záznamové zařízení Live Gamer MINI GC311.

Foto: archív výrobce

Sada Live Streamer 311 – BO311

Hardwarový enkodér v akci

Právě poslední zmiňovaná komponenta je přitom nejdůležitější. Dokáže totiž zachytit obraz, který se zobrazuje na monitoru nebo televizoru, a poslat jej i s uživatelským komentářem do světa internetu. K této kompaktní krabičce, která je menší než 2,5palcový externí disk, stačí připojit USB kabel k počítači a dva HDMI kabely – jeden se následně připojí do počítače či konzole, druhý pak do monitoru nebo televizoru.

Pak už jen stačí ze stránek výrobce nainstalovat obslužný software, který dovede v počítači zachycený videosignál zpracovat.

Foto: Novinky

Záznamové zařízení Live Gamer MINI GC311

Foto: Novinky

Záznamové zařízení Live Gamer MINI GC311

Zběhlejší uživatelé patrně namítnou, že v počítači může herní zážitky zachycovat například i nějaký specializovaný software, což je rozhodně pravda. Ale u PC i televizních konzolí je streamování prostřednictvím externího zařízení daleko pohodlnější. Už jen kvůli tomu, že toto záznamové zařízení jen velmi minimálně zatěžuje výkon celého stroje.

Časná zkušenost s počítači nemusí dětem jen škodit, tvrdí vědci

Internet a PC

Obsahuje totiž vlastní H.264 hardwarový enkodér, který při použití se StreamEngine zajišťuje prakticky nulové vytížení procesoru počítače. Pokud necháte streamování na nějakém specializovaném softwaru, zpravidla se budete muset smířit s tím, že ukousne citelnou část výkonu.

Co se děje před obrazovkou?

Záznam přitom nemusí zachycovat pouze to, co se děje na obrazovce, ale klidně také to, co se odehrává před ní. Právě proto je součástí balení také Full HD webkamera Live Streamer CAM 313. Ta se připojuje k PC opět prostřednictvím USB kabelu.

Velice praktické je, že webkamera má vlastní posuvnou krytku. Ve chvíli, kdy ji nepoužíváte, jednoduše zakryjete objektiv tak, abyste omylem nestreamovali na internet něco, co nemá nikdo jiný vidět. Kvalita kamery je poměrně solidní, níže naleznete momentky pořízené v tmavší místnosti pouze se stropním světlem. S pořádnými světly by testovaný kousek dovedl vykouzlit ještě lepší obraz.

Foto: Novinky

Webkamera Live Streamer CAM 313

K dispozici jsou také zdarma dodávané pluginy AVerMedia StreamEngine a CamEngine, které podporují aplikace třetích stran, jako jsou Streamlabs OBS, OBS a XSplit. CamEngine plugin mění webkameru na interaktivní zařízení s umělou inteligencí umožňující změnu filtru, korekci barev i přidání různých rámečků a samolepek.

Nejrůznějším obrazovým hrátkám a pokročilým efektům tedy nic nebrání. Snadno je například možné vyříznout osobu před obrazovkou, změnit jí vlasy, přidat brýle a to vše posílat rovnou do éteru.

Foto: Novinky

Ukázková momentka pořízená webkamerou

Foto: Novinky

Ukázková momentka pořízená webkamerou

Kvalita zvukového záznamu

Velice důležitou součástí celého setu je také mikrofon, který opětovně sází na standard USB. Mikrofon má vlastní polohovatelný stojánek, díky němuž jej mohou uživatelé nastavit na stole přesně tak, jak potřebují. Případně je možné mikrofon přidělat také na pohyblivé rameno, to je však nutné zakoupit samostatně.

Co se kvality týče, drží se model AM310 na poměrně vysoké úrovni. Hlas zachycuje zřetelně a dobře dovede odfiltrovat nejrůznější ruchy v pozadí. Tento kousek se však zaměřuje výhradně na záznam lidského hlasu. Pokud se s ním pokusíte nahrávat například hudební nástroje, narazíte na limity jeho frekvenčního rozsahu – k těmto účelům jsou zkrátka určeny úplně jiné modely.

Miniaturní počítač se nepovedl. Přehřívá se a má problémy s USB konektorem

Hardware

Praktické je také to, že mikrofon má regulátor vstupního signálu, takže můžete úroveň hlasitosti nastavit přímo na něm.

Foto: Novinky

USB mikrofon AM310

Test USB mikrofonu AM310Video: Novinky

Závěrečné hodnocení

Sada Live Streamer 311 – BO311 představuje zajímavé řešení především pro jedince, kteří se streamováním teprve začínají. Ti získají v jednom setu vše potřebné, aniž by museli zdlouhavě přemýšlet nad tím, jak se co zapojuje a instaluje. Navíc cena lehce přesahující hranici šesti tisíc korun je nižší, než kdybyste kupovali jednotlivé součásti tohoto setu zvlášť.

Live Gamer MINI (GC311)
Rozhraní: Micro USB 2.0 (UVC)
Vstup: HDMI 1.4
Výstup (pass-through): HDMI 1.4
Max Pass-Through rozlišení: 1080p60
Maximální rozlišení nahrávání: 1080p60
Podporované rozlišení (vstup): 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p, 480i
Formát videí: MPEG 4 (H.264+AAC)
Rozměry (Š x H x V): 100 x 57 x 18,8 mm
Hmotnost: 117 g
Live Streamer CAM 313 (PW313)
Rozhraní: USB 2.0
Senzor: 1/2.7" CMOS senzor, 2MP
Rozlišení: 2 MPx
Maximální FPS: 1080p30, 720p60
Zorné pole: Horizontální 65°
Ostření: Fixní
Pracovní vzdálenost: 40 cm - 1 m
Video formát: MJPEG
Integrovaný mikrofon: Dual (Mono)
Rozměry: 90 x 53 x 47 mm
Hmotnost: 130 g
USB Mikrofon (AM310)
Rozhraní: USB 2.0
Typ: jednosměrný
Polarita: Cardiod
Vzorkovací frekvence: 48 kHz
Bit Rate: 16-bit
Napájení: USB (5V DC)
Citlivost: -60 ± 5 dB (1 kHz, 0 dB = 1 V/u bar)
Frekvenční rozsah: 20 - 20 000 Hz
Rozměry (Š x H x V): 90 x 130 x 270 mm
Hmotnost: 468 g
Cena sady: 6149 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám