Hlavní obsah

Já nestřílím, tvrdí muž ze zákulisí počítačových her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dávnými lety byl výpravčí. Po revoluci rozjel síť laboratoří na rychlé zpracování barevných fotografií. Dnes je mužem, jenž u nás v zákulisí ovlivňuje vrcholné soutěže počítačových hráčů. Daniel Mikšovský (38) přitom sám počítačové střílečky nehraje.

Foto: Ondřej Smolka

Letos probíhá již 35. ročník festivalu MJF.

Článek

 "V Česku jsou zatím turnaje v počítačových hrách v plenkách, ale to přijde ... český a slovenský trh není zase tak malý," míní Mikšovský. Odmítá tvrzení, že počítačové hry vytvářejí návyk na neskutečný svět. Jeho firma Progamers rozjela Mistrovství ČR v počítačových hrách, které vyvrcholí na letošním veletrhu informačních a telekomunikačních technologií Invex.

V příloze Firma v pátek 26. září v deníku Právo najdete:
:. Jak ukrýt milenku v mobilu.
:. Jaká překvapení chystá INVEX.
:. Praktické www adresy k mobilům, antivirům, programům zadarmo, odkladištím dat.
:. Podvojné účetnictví se zavede snad až pro podnikatele s obratem nad šest miliónů korun.

"Jsem hrdý i na to, že zde svede virtuální souboj ministr informatiky Vladimír Mlynář se šéfem českého zastoupení Microsoft," říká Mikšovský. Progaming definuje jako kontinuální systém hraní soutěžním způsobem, do něhož se zapojují jednotlivci i početné hrací klany. Ve firmě pracují nastálo tři lidé, včetně Mikšovského. Kromě toho si ale vytvořil tým zhruba padesáti externistů - těch, kteří halové akce fyzicky připravují, a také odborných redaktorů. Podle něho je zatím společnost závislá na příjmech od sponzorů.

Prodal Fotolab a pustil se do her

"Druhým rokem jsme ve ztrátě. Startovní kapitál jsem získal z prodeje Fotolabu. Příjmy máme hlavně od společností v oblasti informačních technologií, telekomunikací, spotřebního zboží, pro něž je zajímavé, že oslovujeme mladé lidi. Počítám, že napřesrok bychom se už mohli finančně dostat na nulu," konstatuje Mikšovský, původně technik s průmyslovkou, výpravčí a komerční fotograf.

Podnikat začínal s dvaceti tisíci korunami. Z Fotolabu vytvořil impérium se sto pobočkami v Česku, Maďarsku a Slovensku a ročním obratem 700 miliónů korun. "Loni v létě jsem to vše prodal," uzavírá svůj první velký úspěch. Jeho bratr je špičkový počítačový hráč, minulý rok jeden z mistrů republiky. "A to mne inspirovalo. Jinak já sám jsem počítačový laik. Obklopuji se ovšem profesionály," upřesňuje podnikatel. Ještě s dalšími partnery má pod palcem deset heren po celé ČR.

Více čtěte v pátečním Právu!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám