Hlavní obsah

iPhone v Číně zatím nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Americká společnost Apple ukončila jednání s čínským telekomunikačním obrem China Mobile, s nimž jednala o možnosti uvést na čínský trh svůj mobilní přístroj iPhone. Znamená to, že přístroj se v Číně zatím neobjeví, přestože v poslední době vrcholily spekulace, že iPhone bude v čínských obchodech co nevidět.

Článek

"Naše mateřská společnost ukončila jednání se společností Apple ohledně jejího přístroje iPhone," řekla bez bližších podrobností mluvčí China Mobile. Potvrdila tak neoficiální informace, které se objevily na několika čínských serverech.

Pro Apple je to tedy velká rána, protože čínský trh je v současné době nejdynamičtěji se rozvíjejícím trhem na světě a Apple by vstupem na tamní trh mohl výrazně zvednout prodeje svého iPhonu.

iPhone kombinuje telefon s počítačem a hudebním přehrávačem. Loni v červnu se začal prodávat na americkém trhu a od podzimu je k dostání také v některých evropských zemích. V České republice iPhone legálně koupit nelze a oficiální zastoupení společnosti Apple zatím nesdělilo, kdy bude přístroj i na českém trhu.

Není kompatibilní

Odborníci už loni podotýkali, že iPhone se při vstupu na čínský trh bude muset vypořádat s celou řadou otázek technického a obsahového rázu, které jsou typické jen pro Čínu. Sporným bodem je zřejmě také poplatková politika a zvlášť standardní dělení příjmů, což se podle agentury Reuters asi nebude moc líbit čínskému operátorovi.

Je také možné, že iPhone v Číně nebude vůbec kompatibilní, protože Apple omezuje použití jeho SIM karty. iPhone by tak nešlo použít v sítích dalších operátorů. Zatím není jasné, co má teď Apple s Čínou v plánu, když zanechal jednání s China Mobile. Menší operátor China Unicom loni uvedl, že nepočítá se zahájením prodeje přístrojů iPhone, jednání se ale prý nebrání.

Ve Spojených státech se iPhone většinou prodává asi za 500 dolarů, což je v přepočtu méně než 8800 Kč. Je to ale zhruba dvojnásobek průměrné měsíční mzdy v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám