Hlavní obsah

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Novinky, mif

Počítače, tablety, chytré telefony a v neposlední řadě konzole. Na všech těchto zařízeních se dá v dnešní době pohodlně hrát. Poradíme, jak neudělat při výběru vánočního dárku pro hráče chybu.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

V současnosti jsou k dostání tisíce her pro různá zařízení. Ještě předtím, než je začneme vybírat, si je však nutné rozmyslet, na čem budeme hrát. Patrně největší popularitě se těší televizní konzole.

Mezi ty vůbec nejpopulárnější patří modely od Sony a Microsoftu, pro které vychází nejvíce exkluzivních titulů. Xbox a PlayStation navíc patří k těm nejvýkonnějším modelům. Někteří konkurenti nicméně sází místo výkonu na jiné výhody, například Nintendo láká na originální systém, díky kterému je možné hrát doma i na cestách.

Prakticky všechny konzole slouží primárně na hraní her, nejnovější modely ale mají ambice nahrazovat v obývacích pokojích také multimediální centra. Přehrávat filmy na DVD a Blu-ray nosičích je u nich možné již několik let, nově však výrobci přidali možnost sledovat TV, a to pouhým doinstalováním příslušné aplikace. Sluší se nicméně podotknout, že některá vysílání jsou k dispozici pouze za poplatek.

PC jako herní stroj

Pro hraní her může dobře posloužit i počítačová sestava. Výkonný herní stroj, který nabídne dostatečný výkon pro nejnáročnější hry, vyjde na 30 000 korun nebo více, což je v porovnání s konzolemi až čtyřikrát více. V případě notebooku se ale cena může vyšplhat klidně i přes 40 tisíc.

Počítač samozřejmě dokáže zastat daleko více funkcí než herní konzole, jako je brouzdání po internetu, sledování filmů nebo poslech hudby. To ale zvládne i nejlevnější počítač s cenovkou okolo deseti tisíc korun, proto je velice výhodné pořízení levnějšího PC na práci a televizní konzole na hraní her.

Nevýhodou konzolí je cena her, které jsou totiž často až o polovinu dražší než v případě verzí pro PC, což znamená rozdíl i 500 Kč.

A zde přichází na řadu chytré telefony. Pro ně jsou totiž zajímavé hry nabízeny stále častěji a v mnoha případech úplně zadarmo. Buď se v nich pak zobrazuje reklama, nebo se platí za rychlejší průběh hry a další vylepšení – tedy za konkurenční výhody. Hrát je nicméně možné i bez zaplacení jediné koruny.

Razer Blade: nejtenčí herní notebook

Vůbec nejtenčím herním notebookem na světě je model Razer Blade. Kompaktní rozměry se přitom negativně nepodepsaly na výkonu novinky, naopak srovnávat se může s těmi nejlepšími herními laptopy na trhu.

Foto: archív výrobce

Razer Blade

Foto: archív výrobce

Razer Blade

Srdcem herního stroje je nový šestijádrový procesor Intel Core i7-8750H, který dokáže pracovat až při frekvenci 4,1 GHz. Dále bude k dispozici 16 GB operační paměti.

Volitelně pak může být novinka vybavena grafickou kartou Nvidia GeForce GTX 1060 s 6GB pamětí či GeForce GTX 1070 s 8GB pamětí. Na výběr bude také mezi 256 nebo 512GB SSD jednotkou, která bude doplněna o pevný disk s kapacitou až 2 TB.

S ohledem na nabízenou výbavu, především tedy výkonné grafické karty určené pro hráče, působí až neskutečně rozměry modelu Blade. Proporce 355 x 235 x 16,8 mm totiž připomínají spíše tenký businessový laptop.

Pro úplnost dodejme, že displej nabídne úhlopříčku 15,6 palce a rozlišení Full HD. V prodeji se nicméně objeví také vybavenější varianta se 4K obrazovkou.

  • Klady: stačí i na ty nejnovější hry
  • Zápory: při maximálním vytížení je stroj poměrně hlučný
  • Cena: 40 000 Kč

Nvidia Shield TV: nízký výkon nevadí

Shield TV od společnosti Nvidia se s nejlepšími herními přístroji prakticky měřit nemůže. Srdcem konzole je čip Tegra X1, který by měl podle výrobce poskytovat stejný výkon jako superpočítače v roce 2000, i když na současné televizní konzole to bohužel nestačí. Dále jsou k dispozici 3 GB operační paměti.

Foto: Novinky

Nvidia Shield

Relativně nízký výkon, který víceméně odpovídá nějakému chytrému telefonu nebo počítačovému tabletu, ale překvapivě žádným problémem není. Celý koncept staví na tom, že hráči mohou využívat placenou službu GeForce Now. Díky ní je používán výpočetní výkon serverů Nvidie a uživatelé tak nemusí mít výkonnou konzoli doma.

V praxi je toto řešení poměrně praktické, protože i když se budou zvedat hardwarové nároky jednotlivých titulů, Shield TV si s tím hravě poradí – on sám totiž žádný vysoký výkon na pouhý „přenos“ obrazu přes internet nepotřebuje. Konzole by tak měla majitelům sloužit klidně i několik dlouhých let. Jedinou podmínkou je dostatečně rychlé internetové připojení. Dále je možné na tomto systému hrát prakticky jakoukoliv hru pro Android.

  • Klady: díky zajímavému konceptu vysoký výkon není potřeba
  • Zápory: konzole se už jen doprodává a nabízí ji pouze pár prodejců
  • Cena: 5200 Kč

Microsoft Xbox One X: nejvýkonnější konzole na světě

Xbox One X je již druhým rokem tou nejvýkonnější herní konzolí na světě. Srdcem tohoto herního stroje je osmijádrový čip od AMD, který udává pracovní tempo při frekvenci 2,3 GHz. Grafické jádro tvoří 40 speciálně upravených výpočetních jednotek taktovaných na 1172 MHz. Dohromady by tak konzole měla nabídnout výkon šest teraflopů, což je ze současné generace konzolí nejvyšší hodnota.

Foto: archív výrobce

Xbox One X

Díky tomu stačí na plnohodnotné hraní ve 4K rozlišení, jednotlivé tituly tak nabídnou více detailů a jemnější obraz. Celá řada starších her ale vcelku pochopitelně běží v horším standardu Full HD.

Sluší se připomenout, že na hraní ve 4K při vysokých detailech přitom není připravena ani celá řada herních počítačů, které se aktuálně nabízejí za částky přesahující 20 000 Kč. Pokud lidé chtějí hrát na PC ve 4K, zpravidla musejí sáhnout hluboko do peněženky – zaplatí klidně i dvojnásobek, tedy čtyřicet tisíc korun.

  • Klady: stačí na hraní ve 4K
  • Zápory: vyšší cena proti konkurenčním konzolím
  • Cena: 13 000 Kč

Sony PlayStation 4 a 4 Pro: malý a velký

Už od konce předloňského roku je možné zakoupit na tuzemském trhu dva playstationy. Ty jsou ale stále aktuální, neboť nástupce je zatím v nedohlednu. Základ nabídky tvoří PlayStation 4. Ten láká především na kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

PlayStation 4 Pro proti tomu nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD. Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nepoběží. Obraz u nich bude přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu bude sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale nebude tak dobrá jako v případě 4K.

Oba playstationy zvládají zpracovávat také HDR obraz (High Dynamic Range), který bývá často lákadlem prémiových televizorů. Ty dokážou pracovat s vysokým kontrastem a maximálním jasem, nečiní jim tedy problém zobrazit graficky náročné scény, ve kterých se prolíná velmi světlé a velmi tmavé pozadí. A to umí také konzole od Sony.

  • Klady: uživatelé si mohou vybrat mezi kompaktními rozměry a vyšší rychlostí
  • Zápory: výkon u verze Pro nestačí na plnohodnotné hraní ve 4K
  • Cena: 7000 Kč (PlayStation 4 Slim); 9500 Kč (PlayStation 4 Pro)

Nintendo Switch: na doma i na cesty

Switch se dá do češtiny přeložit jako přepínač. Toto slovo pravděpodobně nejlépe vystihuje to, co novinka skutečně umí. V první řadě je totiž Switch plnohodnotnou televizní konzolí, stejně jako všechny systémy popsané výše.

Foto: archív výrobce

Nintendo vyzrálo na vadné herní ovladače u konzole Switch

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Ale ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourá nutnost pořizování dvou zařízení, na doma i na cesty stačí jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název Joy-Con. Hráč může použít Joy-Con ovladač v každé ruce, případně jeden půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě půjdou i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Ve srovnání s konkurencí od Microsoftu a Sony je však nabídka her slabší, na druhou stranu titulů pro více hráčů je zde přehršel. A ty přijdou například na dětské párty více než vhod.

  • Klady: možno hrát doma i na cestách
  • Zápory: slabší nabídka her
  • Cena: 8000 Kč

Asus ROG Phone: mobil s duší konzole

ROG Phone od společnosti Asus je na první pohled tuctový chytrý telefon. Ve skutečnosti jde ale o daleko sofistikovanější zařízení, které dokáže zastat funkci kapesní i televizní konzole. A to především díky množství volitelných doplňků.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Phone

Foto: archív výrobce

Asus ROG Phone

Přidělat tak jde na bočnice speciální ovladače pro pohodlnější hraní, nebo dokonce i modul zvaný TwinView Dock. Ten zase přidá ke smartphonu druhý displej, na obou přitom půjde hrát.

Patrně nejzajímavějším doplňkem je nicméně Desktop Dock. Jak již samotný název napovídá, díky němu se může smartphone proměnit na herní počítač, stačí připojit klávesnici, myš a monitor. Místo monitoru lze samozřejmě připojit televizor a z ROG Phonu se stane nefalšovaná televizní konzole.

Asus ROG Phone nabízí velmi vysoký výkon, což je zásluha především procesoru Qualcomm Snapdragon 845, který dokáže pracovat až při frekvenci 3 GHz. Na tento čip spoléhají také další velcí výrobci, ale v testovaném kousku se jej evidentně podařilo odladit nejlépe.

Procesor má k dispozici 8 GB operační paměti a až 512GB úložiště. Šestipalcový displej nabízí rozlišení Full HD+.

  • Klady: špičkový výkon, funguje i jako stolní počítač
  • Zápory: extravagantní design telefonu se nemusí líbit každému
  • Cena: 23 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám