Hlavní obsah

Test Samsungu Corby: dotykový mobil v rytmu barev

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samsung S3650 Corby je žhavou novinkou posledního čtvrtletí tohoto roku. Zajímavý design, výměnné barevné kryty v balení a dotykový displej za cenu dostupnou většině zákazníků – to zní dobře. Jak funguje, co umí, pro koho se hodí nejvíce? Na to se podíváme v dnešním testu.

Foto: Archiv, Novinky

Samsung S3650 Corby má na výběr z velkého množství barevných krytů.

Článek

Společnost Samsung je na trhu mobilních telefonů v posledních letech velkým dravcem. Sympatie zákazníků si získává hlavně díky inovacím. Mezi ty patří designová vylepšení i rychlý přechod na dotyková ovládání telefonu. A právě jeden takový stylový dotykový model otestujeme dnes.

Výměna barevných krytů – hlavní vlastnost telefonu

Samsung S3650 Corby je mobilní telefon střední nižší třídy. Jeho hlavní a hodně proklamovanou vlastností je možnost výměny krytů. Již v balení můžeme najít hned tři kryty různých barev. Předně ale musíme poznamenat, že se jedná pouze o výměnu zadního krytu. Přední část zůstává stále černá. Podle obrázků bude také zřejmě možné pořídit si modely s různou barevností postranních tlačítek.

Foto: Archiv, Novinky

Další paleta možných barev zadních krytů.

Možnost výměny krytu byla dříve poměrně standardní záležitostí. Jistě si většina z nás pamatuje pár let zpět, kdy jsme si v podstatě ke každému modelu mohli dokoupit kryt, jaký jsme chtěli. Pak se ale tato možnost postupně vytratila a nyní se opět vrací. Důvodem jsou mimo jiné žádosti zákazníků o možnost změny barvy při každodenním používání a odlišení se tak od ostatních uživatelů se stejným modelem telefonu.

Dotykový displej – moderní záležitost

Od výměnných zadních krytů se dostáváme k displeji v přední části telefonu. V tomto případě se jedná o kapacitní dotykový displej s rozlišením 240x320 bodů. Dotykové displeje jsou moderní záležitostí, která v České republice zažila největší boom v tomto roce. Hitem prodejů se na Vánoce stal podobný model od Samsungu – S5230 Star, což bylo způsobeno také díky nízké standardní ceně u jednoho z operátorů. Přesto si můžeme říci, že pokud by zákazníci dotykové řešení ovládání nevnímali jako vylepšení, ani nízká cena by k prodejům nepomohla.

Displej dokáže zobrazit 262 tisíc barev. Je aktivní s použitím technologie TFT. Využití stále oblíbenějšího kapacitního typu dává výrobcům šanci prodávat telefony levněji, neb oproti rezistivním displejům jsou výrobní náklady nižší. Nevýhodou je méně přesné ovládání prstem a také aktuální nízké venkovní teploty, kdy má displej pomalejší odezvu při ovládání, o čemž jsme se při testování přesvědčili.

Běžné klávesy nevymřely, je jich jen méně

I přes použití dotykového ovládání není možné mít mobilní telefon zcela bez běžných tlačítek. V přední části dole nám stále zůstaly tři. Pro přijmutí a odmítnutí hovoru a také prostřední, které slouží jako „zpět“, čili tlačítko pro vrácení se zpět v menu. Další najdeme po bocích telefonu. Na pravé straně jsou dvě. Horní pro uzamknutí a odemknutí telefonu, spodní pro rychlou aktivaci 2Mpix fotoaparátu bez autofocusu či blesku. Obě jsou užitečná, avšak kvůli jejich blízkosti se Vám může stát, že se přemáčknete.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Tlačítka pro zamknutí telefonu a aktivaci fotoaparátu jsou blízko u sebe. Pod nimi slot pro paměťovou kartu typu SDHC.

Na levé straně je pak ovládání hlasitosti a univerzální konektor s krytkou pro nabíjení, připojení k počítači či zapojení sluchátek. Stále se však jedná o specifický port Samsungu nekompatibilní s ostatními výrobci. 2,5 nebo 3,5mm audio port pro sluchátka není přítomen. Pokud chceme rozšířit vnitřní sdílenou 50MB paměť telefonu, můžeme použít přidání až 8GB paměťové karty typu microSDHC do slotu v boku po sundání zadního krytu.

Velká výdrž – i s malou baterií to jde

Dle výrobce by měl mít telefon dlouhou pohotovostní dobu i přes použití relativně malé Li-Ion baterie s kapacitou 960mAh. A opravdu je to tak. Před samotným vyzkoušením ležel pět dnů zapnutý na stole a zmizela pouze jedna čárka baterie. Při běžném pracovním používání pak baterie vydržela přibližně pět dní, což je hodně dobrý výsledek.

Podporována není síť 3G. To ale většinu z nás trápit nemusí, neb žádný z operátorů nenabízí v ČR větší pokrytí touto novější technologií. Datové přenosy tak můžeme uskutečnit přes EDGE nebo GPRS. Vzhledem k aktuální ceně okolo 3 400 Kč nemůžeme čekat ani podporu Wi-fi či GPS modul. Pro relativní určení naší polohy ale můžeme použít senzor polohy, který však určuje místo s přesností pouze okolo jednoho kilometru v aplikaci Google Maps. Ale lepší než nic.

Softwarová výbava – slušné funkce s mnoha vylepšeními

Samsung software je u Corbymu podobných telefonů v podstatě stejný, avšak i Corby má svá „soukromá“ vylepšení. Zaujme grafické zobrazení menu Cartoon UI nebo rozpoznání písničky, která hraje třeba v rádiu. Ze standardních aplikací je integrován mp3 přehrávač s rádiem, kalendář, budík, kalkulačka i stopky. Integrována je samozřejmě podpora JAVA 2.0. Podporováno je přehrávání videí ve formátech MPEG2, MPEG4, WMV a ASF. SMS zprávy můžeme psát pouze v běžném zobrazení kláves, QWERTY klávesnice ani otočení displeje na bok není podporováno.

Foto: Archiv, Novinky

Boční panel s widgety - ikonami. V aplikacích najdeme i rychlé připojení na účty na Facebooku či Twitteru.

Základní obrazovka má tři části, do kterých si můžeme přidávat widgety, což jsou v podstatě ikony oblíbených aplikací s rozšířením. Na hlavní ploše tak můžeme mít třeba přímo zjednodušený kalendář, digitální hodiny s denním datem či panel přehrávače hudby.

Souhrnné technické specifikace

Ve stručnosti si zopakujeme, jaké vybavení a parametry Samsung S3650 Corby má:

Samsung S3650 Corby
rozměry103 x 57 x 13mm
hmotnost92 gramů
typ displejedotykový, kapacitní, aktivní, TFT
rozlišení displeje240 x 320 bodů
počet barev displeje262 tisíc
podporované datové přenosyGPRS, EDGE
konektivitabluetooth, USB kabel
fotoaparát2Mpix bez blesku a autofocusu
vnitřní paměť50MB
přídavná paměťpodpora microSDHC (až 8GB)
baterieLi-Ion 960mAh
průměrná aktuální cena3400 Kč

Koho může telefon zaujmout – hodnocení

Při hodnocení začneme nejdříve méně podařenými skutečnostmi. Škoda je především použitého 2Mpix fotoaparátu. Ten nemá ani automatické zaostření ani blesk a jeho využití je proto jen příležitostné. Ve své kategorii v konkurenci třeba Samsungu S5230 Star tím zaostává. Ovládání kapacitního displeje je v teplém prostředí pohodlné, horší je to v aktuálním zimním období, kdy mobilní telefon v mrazivých dnech reaguje pomaleji a použitelnost je tím lehce omezena. I moderní zakulacený tvar má své negativum, je zde větší šance, že vám telefon vyklouzne z ruky.

Foto: Archiv, Novinky

Barev je nespočet, stačí si jen vybrat tu pravou pro Vás.

Telefon je viditelně určen spíše pro mladší uživatele, kteří ocení speciální Cartoon menu, dotykové ovládání a zajímavý moderní vzhled s možností výměny zadních barevných krytů. Aplikací je hodně a žádná nechybí. Menu i s widgety je uděláno přehledně a uživatelsky přístupně. Spotřeba telefonu je velmi nízká a při používání vydrží nečekaně dlouho. Ve své kategorii nepotřebuje mít podporu 3G sítí ani Wi-fi, a proto jsme s podporou datových přenosů EDGE a GPRS spokojeni. Telefon se aktuálně prodává za průměrných 3 400 korun, což je celkem slušná cena. Všechny tyto vlastnosti můžeme posoudit jako kladné.

Celkově Samsung S3650 Corby nezklamal a za svou aktuální cenu je dobrou volbou při koupi nového dotykového mobilního telefonu pro nenáročné uživatele.

Dotykové displeje

Rozdíl mobilních dotykových displejů – kapacitní vs. rezistivní

Kapacitní - je založen na vodivosti lidského těla. Při dotyku prstu na displej dochází k uzavření elektrického obvodu. Mobilní telefon pak jen vyhodnotí, kde na displeji prst máme.

Výhody: odolnost

Nevýhody: menší přesnost při dotyku, v zimě pomalejší reakce

Rezistivní – je založen na tlaku na vrchní pružnou membránu, která se spojí se spodním pevným povrchem a vytvoří elektrický obvod, podle kterého telefon vyhodnotí místo dotyku.

Výhody: pro dotyk můžeme použít cokoli, větší přesnost (např. při použití tužtičky)

Nevýhody: vyšší výrobní cena, snadná poškrábatelnost (potřeba krycí fólie)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám