Hlavní obsah

Tablet, kamera či dron. Šikovné vychytávky pro letní radovánky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona letních dovolených již odstartovala. Ať už budete volno trávit v tuzemsku, či zahraničí, můžete si cestu zpříjemnit celou řadou šikovných technických vychytávek. Ty samozřejmě dobře poslouží i v místě pobytu.

Nejlevnější počítač v nabídce Microsoftu je Surface Go 2Video: archív výrobce

 
Článek

V dnešní době už není vůbec žádný problém si vzít na dovolenou přenosný počítač. Nejlevnější notebooky se dají pořídit okolo 5000 Kč. Proti tomu tzv. hybridy, často označované také jako zařízení 2v1, se prodávají jen o pár stokorun dráž. Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků.

Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku. Zařízení 2v1 velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv zařízení, v obou případech platí, že s cenou roste i nabízený výkon. Základní modely se totiž za svižné rozhodně označit nedají, daleko lepší je situace u notebooků s cenovkou okolo 10 až 15 tisíci korunami.

Nositelná elektronika, fotoaparáty a videokamery

Stále větší popularitě se těší tzv. nositelná elektronika. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Neodmyslitelným doplňkem na dovolené je digitální fotoaparát. Vhod mohou na cestách přijít nejmenší kompakty, protože se snadno vejdou do každé kapsy a nejsou velkou zátěží. Samozřejmostí je u nich možnost natáčení videa, a to zpravidla i ve vysokém rozlišení (Full HD nebo 4K).

Na horách i při prozkoumávání památek cestovatelé ocení i takzvané ultrazoomy, které nabízejí neuvěřitelné přiblížení. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 30krát.

Na cestách bychom neměli zapomínat ani na zálohu dat. Když například ztratíme fotoaparát, kameru či mobil, snímky a videa z něj nám již zpravidla nikdo nevrátí. Řešením může být externí disk, který dovede spolupracovat i s mobilními zařízeními, případně cloudové úložiště. To totiž dovede zálohovat data prostřednictvím internetu automaticky.

Zvýšená odolnost proti pádům i vodě

Trh s videokamerami se v posledních měsících výrazně změnil. Klasické modely, na které jsme byli zvyklí ještě před pár lety, pomalu z pultů obchodů vymizely. Prim totiž stále častěji hrají odolné akční modely, které si nechají líbit i méně šetrné zacházení – a hravě přežijí většinu zimních sportů bez újmy.

Jejich nabídka je velmi bohatá a ceny těch nejlevnějších přístrojů startují už na hranici okolo 500 Kč. Samozřejmě od takto levného stroje není možné očekávat to samé jako od modelů, které jsou o několik tisíc dražší.

Ty zpravidla nabídnou zvýšenou odolnost proti pádům a v některých případech také vodotěsnost. V neposlední řadě se chlubí i lepší obrazovou kvalitou.

Microsoft Surface Go 2: mezi notebookem a tabletem

Svým vzhledem se Surface Go 2 velmi podobá první generaci, je totiž úplně stejně velký. Výrobci se ale podařilo do stejného těla vtěsnat větší displej s vyšším rozlišením – dvojka má totiž okolo dotykové plochy tenčí rámečky.

Obrazovka nabízí plochu 10,5 palce a rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1280 pixelů. Tablet dovede pracovat se stylusem Surface Pen a umí rozpoznat až 4096 úrovní přítlaku. Šikovné je také to, že k modelu Surface Go 2 půjde připojit klávesnice, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže novinka nahradit při práci i notebook.

Foto: archív výrobce

Surface Go 2

Surface Go 2 je k mání v různých konfiguracích, vybírat je možné mezi základním procesorem Intel Pentium Gold 4425Y či výkonnějším provedením s čipem Intel Core m3-8100Y. Obě varianty jsou ale svižnější než předchůdce.

Jednotlivé modely se od sebe mohou lišit také pamětí, operační může mít kapacitu 4 nebo 8 GB, úložiště pak 64 nebo 128 GB. V obou případech jde přitom o rychlou SSD jednotku. Kapacitu úložiště je možné ještě rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: velmi skladný a lehký
  • Zápory: má pouze jeden USB-C konektor
  • Cena: 11 990 Kč (64 GB); 16 990 Kč (128 GB)

GoPro Max: 360° pohled na svět

Na rozdíl od akční kamery GoPro Hero má model zvaný Max úplně jiné ambice. Výrobce u novinky láká především na její univerzálnost – podle něj dovede model Max zastat hned tři kamery najednou.

Dovede totiž natáčet stejné záběry jako klasická akční GoPro kamera, ale zároveň – díky dvěma objektivům – také již zmiňovaná 360° videa, a to včetně prostorového zvuku. Třetí režim je určen pro milovníky autoportrétů a pro natáčení vlogů.

Kamera GoPro MAX láká na unikátní záběryVideo: archív výrobce

Díky tomu, že je objektiv umístěn i na zadní straně kamery, může totiž uživatel snadno natáčet i sám sebe. Na barevném displeji pak vidí přesně to, co se odehrává před objektivem – tedy jak on sám vypadá.

U modelu Max nechybí ani pokročilá stabilizace HyperSmooth či zrychlené/zpomalené nahrávání TimeWarp. Vyzdvihnout si zaslouží také režim PowerPano, prostřednictvím kterého je možné zachytit 270° panoramatickou momentku – to vše s vyrovnáváním horizontu. Kamera je vodotěsná, aniž by potřebovala nějaké speciální pouzdro, a má dotykový barevný displej.

  • Klady: možnost 360° záznamů
  • Zápory: větší rozměry v porovnání s tradičními akčními kamerami
  • Cena: 12 990 Kč

Sonos Roam: malý reproduktor s velkým zvukem

Sonos Roam je primárně určen k poslechu na cestách, i když stejně tak jej můžete využít k domácímu poslechu prostřednictvím integrovaného Wifi adaptéru. To je zásadní rozdíl proti levným reproduktorům pro mobily, které zpravidla vládnou pouze bezdrátovým standardem bluetooth.

Šikovná je konstrukce novinky, díky trojúhelníkové základně totiž může hrát v horizontální i vertikální poloze. Položit se tedy dá prakticky kamkoliv, i na velmi malá místa, což u předchozích modelů od Sonosu neplatilo.

Foto: archív výrobce

Sonos Roam

Přitom podobně jako u větších bratříčků by měl být podle výrobce zvuk bohatý, čistý a detailní. Výškový reproduktor totiž bude vytvářet ostrou vysokofrekvenční odezvu, jeden středobasový reproduktor zajistí přehrávání středních frekvencí a zároveň bude maximalizovat výkon. Celou sestavu pak uzavírají dva digitální zesilovače třídy H. Zvukový projev je podpořen i technologií Trueplay, která dovede reprodukci přizpůsobit okolí.

Solidní je i desetihodinová výdrž na jedno nabití, za což můžeme vděčit 18Wh integrované baterii. Model Roam má navíc odolnou konstrukci, díky certifikaci IP67 mu nevadí menší pády, prach a ani voda – ponořen může být po dobu až 30 minut v hloubce jednoho metru.

  • Klady: kvalitní zvuková reprodukce
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání se základními modely konkurence
  • Cena: 4890 Kč

Realme Watch S: monitor zdraví a sportovních aktivit

Praktickým společníkem nejen na dovolené mohou být také chytré hodinky. Ty přebírají většinu funkcí levnějších fitness náramků – počítají kroky, spálené kalorie i ušlou vzdálenost, pokročilejší modely dokážou také měřit srdeční tep. To je i případ modelu Realme Watch S, který láká atraktivní cenovkou.

I když svým vzhledem a funkcemi může vypadat jako citelně dražší model, k mání je už za 1990 Kč. Navzdory tomu má po vzoru prémiových konkurentů kruhový displej o úhlopříčce 1,3 palce, čidlo regulující automaticky jas, odolné sklo Gorilla Glass či bytelnou hliníkovou konstrukci.

Foto: archív výrobce

Realme Watch S

Tento model se hodí na celou řadu sportovních využití – například na běh, cyklistiku či plavání. Jak je z řádků výše patrné, hodinky Realme Watch S jsou vodotěsné, splňují certifikaci IP68. Výrobce navíc slibuje nadprůměrnou výdrž až 15 dní na jedno nabití.

Hodinky po spojení s telefonem umožní zobrazit notifikace na malém kruhovém displeji, takže nemusíte pokaždé vytahovat mobilní telefon pro rychlý přehled. Dále je možné hodinky využít jako dálkovou spoušť fotoaparátu a také pro rychlé přepínání písniček. Umí také zobrazit předpověď počasí z mobilního telefonu.

  • Klady: líbivý vzhled, odolná konstrukce
  • Zápory: nenabízí tolik aplikací jako dražší konkurenti
  • Cena: 1990 Kč

DJI Mavic Air 2: vzhůru do oblak

Mavic Air 2 je vybaven 48megapixelovým senzorem, který dovede podle výrobce zachytit více detailů i v náročných světelných scénách. Stabilizovaná kamerka, která sází opět na trojosý gimbal, zvládne natáčet videa v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu.

V rozlišení 4K je možné aktivovat také HDR režim pro lepší obrazovou kvalitu, snímkování v takovém případě ale klesne na 30 fps. Nechybí ani slow-motion videa se 120 a 240 fps, avšak pouze v rozlišení Full HD. Časosběrná videa se dají tvořit dokonce v rozlišení 8K.

Foto: archív výrobce

DJI Mavic Air 2

Proti první generaci nabízí dvojka celou řadu chytrých technologií. Kamera dovede například automaticky rozpoznat jednotlivé scény a podle toho nastavit nejvhodnější parametry expozice. Konkrétně je schopna rozeznat západ slunce, modrou oblohu, sníh, trávu a stromy.

Chytré funkce se netýkají pouze kamery, ale i samotného dronu. Například díky AirSense dovede letoun detekovat další stroje v oblacích a upozornit na ně majitele. Ve vzduchu vydrží Mavic Air 2 až 34 minut, což je zásluhou větší baterie. I kvůli ní je však dron těžší o 100 gramů, váží celkem i s baterií 570 gramů.

  • Klady: kvalita snímků, sofistikované letové funkce
  • Zápory: brzy se začne prodávat novější model Air 2S
  • Cena: 22 990 Kč (samotný dron); 28 490 Kč (Fly more combo)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám