Hlavní obsah

Stylový notebook od Dellu nabídne vysoký výkon a nadstandardní servis

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Notebook Dell Vostro 3550 se na trhu objevuje v několika specifikacích. Všechny jsou určeny hlavně firemním zákazníkům, kteří ocení nadstandardní servis a podporu od výrobce. Zalíbit se však mohou i běžným uživatelům, kterým by mohlo vyhovovat podsvícení klávesnice či matný displej.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dell Vostro 3550 v červené barvě

Článek

Notebooky od společnosti Dell zná mnoho zákazníků hlavně díky fungujícímu servisu v podobě služby Next Business Day. Po telefonickém ohlášení závady posílá firma do dalšího dne technika, který vaše zařízení opraví či vymění.

To je však jen jedna z částí zvláštní podpory, na kterou se Dell zaměřuje. Řada Vostro, určená hlavně pro firemní zákazníky, přidává speciální služby navíc. Nejen od nich se samozřejmě odvíjí i vyšší základní cena než u běžných modelů Inspiron či základních modelů jiných výrobců.

Tři barevná provedení i s červenou

Ne každému se líbí černé provedení většiny notebooků a raději by si zvolil jinou barvu. V tom může řada Vostro 3550 posloužit. V nabídce jsou tři různobarevné modely – červený, stříbrný a bronzový. Na testování jsem obdržel červenou verzi, která je ze všech tří nejméně přehlédnutelná.

Ve vybavení testovacího vzorku jsem našel pouze napájecí adaptér. Jelikož výrobce složení balení neuvádí, je otázkou, zda se v prodejní verzi nachází kromě manuálů a instalačních CD/DVD s ovladači ještě něco navíc. Na ochranu před viry a dalším škodlivým softwarem je určen program McAfee Security Center, který je již instalován.

Zpracování kvalitní, ne však kovové

Už předchozí poměrně úspěšné řady notebooků Vostro byly známy kvalitním zpracováním. O Dellu Vostro 3550 se to dá říci také. V podstatě celá šasi je sice plastová, ale vše pevně drží, jak má a navíc plastově vůbec nevypadá, což je také podstatné. Na druhou stranu bychom se nebránili částečně kovovému zpracování, které notebook při zatížení více zchladí.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Celý notebook je z pevných plastů, ale oba klouby displeje jsou kovové.

Kovové jsou však dva panty, které uchycují displej. Pevnost v této části je důležitá, protože nejednomu uživateli už kloub od displeje praskl či se jinak poničil. Ostatní pevné plastové kusy k sobě dobře sedí. Designově je notebook povedený, nijak přehnaný. Testovaná červená určitě nesedí všem, a proto jsou na výběr ještě další dvě decentnější barevná řešení.

Za pozornost zcela jistě stojí klávesnice, která je podsvícená a navíc odolná proti polití. Přes ni se tedy tekutina po případném incidentu s pitím nedostane. Je velmi pohodlná na psaní a nemá speciální numerickou část. Ta ustoupila právě pohodlnosti ostatních kláves. Zdvih je minimální a prostor mezi klávesami téměř ideální.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Klávesnice má nízký zdvih kláves a psaní na ní je velmi pohodlné i díky tomu, že není zúžena kvůli samostatnému numerickému bloku, který u takto velkých notebooků bývá.

Plošná velikost notebooku je 37,5 x 26 centimetru, v přední části je jeho šířka tři centimetry, v zadní 3,5 centimetru. Hmotnost s 6článkovou baterií a mechanikou je kolem 2,5 kilogramu. Notebook při kancelářském využití (word, internet) vydržel se základní baterií přes čtyři hodiny. Při přehrávání videa to bylo okolo 2,5 hodiny. Pro větší výdrž je možné dokoupit 9článkovou baterii, která ale stojí u českých obchodníků okolo čtyř tisíc korun.

Cena vyšší, záruka také

O ceně jsem se již zmiňoval. Je přibližně o pět tisíc korun vyšší než u modelů Inspiron se stejným procesorem Core i7-2620M jako má testovaný vzorek, tedy kolem 25 tisíc korun. Nejnižší typy Dell Vostro 3550 s procesorem Core i3, 2 GB operační paměti a 250 GB pevným diskem stojí lehce přes 17 tisíc korun.

Záruka u všech modelů Vostro 3550 je tři roky. To je asi hlavní důvod, proč o takovém notebooku uvažovat. Ze zkušeností v dnešní době víme, že rozdíly mezi stejně vybavenými notebooky výrobců jsou hlavně v kvalitě zpracování, od které se odvíjí cena.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Částečně otevřený notebook Dell Vostro 3550.

A nebudeme si nalhávat, že mnoho notebooků neodejde v poměrně krátké době od skončení dvouleté záruky. Firemní zákazníci si navíc mohou prodloužit za poplatek záruku až na pět let.

Aby však nedošlo ke zmýlení. Je důležité dodat, že Dell dává záruku tři roky i na své levnější a nižší modely Inspiron, které jsou cenově konkurenceschopné levnějším řešením konkurence.

Různá konfigurace u stejného modelu 

I přes stejný název Dell Vostro 3550 se modely liší hardwarovým vybavením. Osazen může být dvoujádrový procesor Intel Core i3, i5 nebo i7, operační paměti DDR3 o frekvenci 1333 MHz je v prodejních verzích v ČR od dvou do šesti gigabajtů. Dle výrobce je možné instalovat až 8 GB RAM. Grafická karta je buď Intel HD Graphics integrovaná v procesoru nebo samostatná AMD Radeon HD 6630M s 1GB pamětí.

Dell Vostro 3550
ProcesorIntel Core i7-2620M (2.7GHz)
Paměť6GB DDR3 1333MHz
Pevný diskWestern Digital 750GB, 7200rpm, 16MB
Display15,6" LED 1366x768, matný
Grafická kartaIntel HD Graphics
MechanikaCD/DVD +/- R/RW DL
KomunikaceGigabit LAN, Wi-Fi 802.11,, Bluetooth 3.0
Vstupy a výstupy2x USB 3.0, 1× USB 2.0, 1x kombinovaný USB 2.0/eSATA, D-Sub, HDMI, RJ-45 LAN, 2× audio, univerzální čtečka karet
Rozměry375 x 260 x 34,8 mm
Hmotnostcca 2,475 kg
Typ baterieLi-Ion 6-ti článková
Operační systémWindows 7 Professional 64bit CZ

Pevný disk má velikost 750 GB při rychlosti 7200 otáček za minutu, u nižších modelů 250 nebo 500 GB o stejných rychlostech otáčení. Dle webových stránek výrobce by měly být dostupné i modely s SSD diskem, ty se však zatím v českých obchodech nevyskytují. Displej má antireflexní vrstvu a je tedy matný. Jeho rozlišení je klasických 1366 x 768 bodů. Podrobnosti najdete v tabulce.

Z konektorů nechybí USB 3.0 ani eSATA

Notebook je konektory osazen ze tří stran. Na předním boku jsou pouze diody informující například o zapnutí počítače, Wi-Fi či práci pevného disku. Na levé straně najdeme čtečku paměťových karet, kombinovaný USB 2.0/eSATA port a vedle něj obrazový HDMI konektor. U levého rohu je jeden USB 2.0. Za rohem na zadní straně je napájecí konektor a VGA obrazový výstup.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V pravém horním rohu najdeme dva USB 3.0 konektory nebo síťový RJ-45 port.

Na pravém boku najdeme od spodu slot pro Express Card, nad ním je DVD-RW mechanika. U rohu jsou dva audio jack porty a nad nimi jeden USB 3.0 konektor. Hned za rohem na zadní straně je ještě jeden USB 3.0 a také síťový LAN RJ-45. Rozmístění konektorů se mi velmi zamlouvá, každý si vybere, kam připojí přes USB myš a síťový kabel nepřekáží na boku.

Testy

Výkon notebooku v několika jednoduchých a dostupných aplikacích jsem porovnal s již testovaným a poměrně výkonným modelem Asus U30S. Ten byl osazen procesorem Core i5-2410M, měl 4 GB operační paměti a 500 GB pevný disk. Grafickou kartu měl dedikovanou Nvidia 520M s 1GB pamětí.

Testovací aplikaceAsus U30SDell Vostro 3550
3DMark 20065328 bodů4575 bodů
Cinebench R10 - 4 jádra9223 bodů11439 bodů
SuperPI 2M32,8 sekund26,7 sekund
Cinebench R10 - OpenGL4962 bodů6242 bodů
HDTune disk (průměr)86,9 MB/s99,5 MB/d

Výkon procesoru je o něco vyšší u Dellu, který má osazen vyšší model Core i7. U grafické karty jsou výsledky poměrně vyrovnané. V herním testu 3DMark 2006 dosáhl i přes slabší procesor více bodů Asus U30S s Nvidií 520M, u OpenGL testu v renredovacím programu Cinebench R10 tomu bylo rozdílově naopak. Připomenou musím, že testovaný model od Dellu si vystačil pouze s integrovanou grafikou Intel HD Graphics. Vývoj pevných disků jde neustále dále, a proto o něco starší 500GB model už na novější 750GB v Dellu o 10 MB/s nestačí.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili 15,6 palce velký notebook Dell Vostro 3550. Jedná se o model určený hlavně do firemní sféry, kde jsou zákazníci ochotni si připlatit za speciální servisní služby. K rozmyšlení však není ani pro ty, kteří chtějí mít kvalitně zpracovaný model se zabezpečením čtečkou otisků prstů a s dobrou konektorovou výbavou. Stranou nesmí jít ani voděodolná podsvícená klávesnice.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Dell Vostro 3550 je designově povedený. Své v tomto ohledu hraje i červené provedení.

Výkon testovaného modelu je slušný, avšak pokud by někdo chtěl větší grafický výkon, musí si o tisíc korun připlatit za dostupnou verzi s dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon HD 6630M. V nabídce si navíc lze vybrat i ze tří barev a kdo by nechtěl tak výkonné řešení, v řadě Vostro 3550 najde i levnější typy s o něco horším procesorem. Asi největším záporem pro běžného zákazníka je cena, která se pohybuje okolo 26 tisíc korun, avšak za ni dostaneme tříletou záruku a nadstandardní servisní služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám