Hlavní obsah

Obchody zaplavila nositelná elektronika

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nositelná elektronika je fenoménem dnešní doby. Desítky malých přístrojů určených ke každodennímu nošení zaplavily i tuzemské obchody a celá řada dalších se chystá do prodeje.

Foto: Tobias Schwartz, Reuters

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a dokonce v některých případech i telefonovat.

Článek

Nejrůznější fitness náramky, sporttestery či brýle ukrývající televizor jsou na trhu již několik let. Větší popularity se ale dočkávají tyto přístroje až v posledních letech, což je zásluha i samotných výrobců – na trh přinášejí stále další novinky.

Nositelná elektronika má různá zaměření. Například fitness náramky se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů, a dokonce v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Postupně se začíná rozšiřovat také trh s chytrými brýlemi, které také do jisté míry přebírají funkce chytrých telefonů. Tento segment trhu je však zatím v plenkách. Současné brýle nebo helmy, které se v Česku prodávají, dokážou fungovat pouze jako sofistikovanější monitor.

Zářná budoucnost

Analytici předpovídají tomuto segmentu trhu zářnou budoucnost. Do roku 2020 trh podle společnosti Deloitte vzroste desetinásobně na 100 miliónů zařízení. To je nejspíše jeden z hlavních důvodů, proč se na tento segment trhu chystá vstoupit hned několik velkých hráčů – například společnosti Microsoft, Asus či Acer.

Vlastní chytré hodinky chystá údajně také americký počítačový gigant Apple. To zástupci firmy nepřímo potvrdili již v polovině loňského roku. V několika zemích totiž zaregistrovali ochrannou značku iWatch.

Chytré hodinky od Applu by měly nabídnout speciální flexibilní dotykový monitor, který obepne celé zápěstí. Počítá se také s tím, že budou disponovat operačním systémem iOS podobně jako iPhony a iPady.

Samsung Gear Fit: sází na elegantní vzhled

Výběr chytrých hodinek je na tuzemském trhu poměrně pestrý, jednotlivé modely se od sebe liší ale jen nepatrně. Alespoň tedy co se vzhledu týče – jejich displeje jsou buď příliš velké a nehodí se tak pro pohodlné nošení, nebo naopak příliš malé, kvůli čemuž jsou pak spíše nečitelné.

Foto: archív výrobce

Samsung Gear Fit

Společnost Samsung se proto rozhodla místo klasického hranatého displeje použít zakřivený dotykový panel, který přirozeně kopíruje tvar zápěstí. Výsledkem jsou chytré hodinky Galaxy Gear Fit, které je možné spárovat s vybranými chytrými telefony a počítačovými tablety tohoto výrobce.

Hodinky kromě zobrazování času dovedou také ukázat informace o volajícím či příchozí zprávy. Zabudované senzory jsou pak schopny změřit tlak nebo počet kroků ušlých každý den. Z toho jsou sestavovány statistiky, aby uživatel viděl, jaké dělá pokroky.

  • Klady: prohnutý displej, zabudované monitorovací senzory
  • Zápory: nabíjet hodinky je nutné každý druhý den
  • Cena: 5000 Kč

Fitbit Zip: malý, ale šikovný

Zařízení Fitbit Zip si na první pohled snadno spletete s nějakým malým přívěskem, a to především díky rozměrům 35 x 9 mm a hmotnosti 8 g. Ve skutečnosti se však jedná o poměrně propracovaný sporttester, který monitoruje všechny denní aktivity. Změří počet kroků, ušlou vzdálenost i spálené kalorie a odešle data prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth na připojený chytrý telefon.

Foto: archív výrobce

Fitbit Zip

Díky aplikaci, kterou je možné ke sporttesteru stáhnout ze stránek výrobce zdarma, je navíc možné monitorovat i přísun potravin a nápojů. Naplánovat si je možné i přesnou denní dávku vytížení nebo hubnoucí cíl, ke kterému vás zařízení dovede.

Všechny naměřené údaje jsou zobrazovány přehledně v grafech nebo přímo na malém displeji zipu. Na baterii vydrží přístroj pracovat klidně i půl roku, je voděodolný a dodávané silikonové pouzdro chrání před případnými pády – obávat se tedy nemusíte ani poškození.

  • Klady: kompaktní rozměry, přívětivá cena
  • Zápory: malý displej je hůře čitelný
  • Cena: 1500 Kč

Sony Personal 3D Viewer: špičkový televizor uvnitř brýlí

Personal 3D Viewer (HMZ-T3W) se skládá ze dvou samostatných obrazovek s rozlišením 720 p, které promítají pro každé oko jiný obraz. Díky tomu dokážou brýle vytvořit skutečně věrohodný trojrozměrný vjem.

Foto: archív výrobce

Personal 3D Viewer (HMZ-T3W)

Zatímco u předchozích dvou generací byl uživatel pevně připoután ke křeslu, protože brýle vyžadovaly pro svůj provoz připojení do elektrické sítě, nový model již disponuje vlastní baterií. Může být tedy využíván i na cestách, přičemž výdrž by se měla pohybovat v řádu hodin.

A právě na snadnou přenositelnost výrobce sází nejvíce. Personal 3D Viewer totiž může být kromě počítačů a televizních konzolí snadno připojen k počítačovým tabletům a k chytrým telefonům, jejichž malé displeje nemusí uživatelům při sledování videí na cestách stačit.

Vylepšení se dočkal také zabudovaný audiosystém. 5.1kanálový zvuk nahradila 7.1kanálová aparatura. Díky tomu by měl být uživatel ještě více vtažen do děje, ať už bude sledovat nový film, nebo hrát oblíbenou hru.

  • Klady: 3D obraz působí věrohodně
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 33 000 Kč

Jawbone UP Onyx: v jednoduchosti je síla

Jawbone UP Onyx je chytrý náramek, který si klade jediný úkol – lépe rozplánovat váš denní cyklus. Proto nezaznamenává pouze sportovní aktivity, ale také spánek. Na základě získaných dat, která bezdrátově odesílá na tablet nebo smarpthone, se snaží vytvořit plán pro optimální biorytmus.

Foto: archív výrobce

Jawbone UP Onyx

Málo se hýbete a zahálíte či nemáte dostatečný přísun tekutin? Jawbone UP Onyx vás na to upozorní. Na rozdíl od konkurenčních modelů má další šikovné vychytávky. Dokáže vás jemnými vibracemi probudit nejen ve stanovenou hodinu, ale i ve správný okamžik spánkového cyklu.

Náramek má poměrně líbivý vzhled. Díky tomu, že není vybaven žádným displejem, obejde se bez nabíječky deset dní, což je v dané kategorii slušný výsledek. Jawbone UP Onyx zvládne pády i méně šetrné zacházení, vadit mu nebude ani déšť. V bazénu jej používat nemůžete, což někteří konkurenti umožňují.

  • Klady: monitoruje i spánkový cyklus
  • Zápory: není vodotěsný
  • Cena: 3200 Kč

Whipsaw Nod: jeden prsten vládne všem

O tom, jak může být nositelná elektronika praktická v každodenním životě, se snaží přesvědčit americká společnost Whipsaw. Na první pohled obyčejný prstýnek nazývaný Nod totiž dokáže ovládat různé přístroje v domácnosti pomocí gest.

Foto: archív výrobce

Whipsaw nod

Podle informací výrobce by měla být novinka schopná spolupracovat až s osmi desítkami různých zařízení. Podporovány jsou počítače i notebooky s operačními systémy Mac OS X a Windows, ale také chytré telefony a počítačové tablety pracující na platformě Android a iOS od Applu. Počítá se ale i s chytrými televizory.

Uvnitř prstenu je senzor, který dokáže zaznamenávat pohyby ruky ve volném prostoru a přenášet je na obrazovku. Tlačítky na vrchní straně je možné jednoduše nabídku potvrdit nebo se vrátit zpět nebo pomocí dotykové plochy rychle posouvat internetové stránky podobně jako s obyčejnou počítačovou myší.

Spojení probíhá výhradně prostřednictvím bezdrátových standardů wi-fi a Bluetooth, dosah bezdrátového signálu je zhruba deset metrů.

  • Klady: široké možnosti využití
  • Zápory: prodávat se začne až koncem roku
  • Cena: cca 3000 Kč

Anketa

Plánujete koupi nositelné elektroniky?
Ano, velice mě láká.
14,5 %
Ne, už ji mám.
2,6 %
Ne, je to k ničemu.
82,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8452 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám