Hlavní obsah

MP3 přehrávač Cowon iAudio F2

Novinky, Marek Schäferling

Maličký přehrávač Cowon iAudio F2 možná připomíná miniaturní mobilní telefon, ve skutečnosti však jde o čistokrevnou hudební záležitost s nějakými těmi funkcemi navíc. Kromě muzicírování umí zobrazovat fotografie, prohlížet textové soubory nebo například nahrávat z externího zdroje přes line-in konektor.

Článek

Společnost Cowon v naší malé zemi mnoho lidí nezná, především proto, že se její hudební přehrávače prodávají pod značkou Emgeton. To může vést k mylné představě, že Cowon je určitá řada přehrávačů Emgeton. A přestože oba výrobci celosvětově spolupracují, jde v zásadě o velmi odlišné výrobky.

F2 na první pohled

Když vyndáte přehrávač z kapsy kalhot či košile, většina přihlížejících zareaguje otázkou: "Ty máš nový mobil?" Rozhodně jim to nemůžete mít za zlé, neboť iAudio F2 svými tvary a ovládacími prvky připomíná nějaký maličkatý mobilní telefon. Obdélníkový barevný displej umístěný na výšku a pod ním obdélníková tlačítka jsou zkrátka matoucí.

Při podrobnějším zkoumání je jasné, že s telefonováním to tak horké nebude. Mikrofon tu sice je, slouží však k záznamu zvuku do interní paměti, čímž jakákoliv podobnost také končí. Na horní hraně se nachází dva 3,5mm jack konektory. Pravý pro sluchátka, levý jako linkový vstup.

Jediný komunikační prostředek, miniUSB konektor, se nachází pro změnu na spodní straně. Jeho prostřednictvím můžete do přehrávače ládovat muziku a nabíjet interní akumulátor s proklamovanou výdrží 22 hodin.

Na pravém boku zaujal svou pozici nenápadný reset a posuvné tlačítko kombinující zapínání se zámek ovládacích tlačítek. Zleva ani zezadu již nic nenajdeme, a tak je jasné, že nejčastěji bude k ovládání využíváno devět maličkých tlačítek přímo pod displejem.

Ovládaní a menu

Ovládání se mnohým uživatelům může zdát poněkud krkolomné, především kvůli miniaturním tlačítkům. Kdo má větší prsty, nebude proto příliš nadšen. Poměrně často jsem omylem přimáčkl dvě tlačítka namísto jednoho.

Menu je uspořádáno opravdu ukázkově, což podporuje i zvolený systém ovládání. Kromě playlistu nemusí uživatel nikde listovat rozsáhlými seznamy funkcí. Většinou se všechny vejdou na displej.

Pochvala míří i k barevnému zpracování nabídek, které se nesnaží hýřit barvami, ale namísto toho nabízejí jednoduchý funkční a hlavně kontrastní vzhled. Například ve srovnání s přehrávačem Soledo MP4 (test zde) jde o výrobek z jiného světa.

Hudební přednes

Zvukově je na tom Cowon F2 opravdu znamenitě. Výstup na sluchátka umí dodávat až 2 x 23 mW při odporu sluchátek 16 Ohm. Jinými slovy, ten chlápek na druhé straně autobusu poslouchá opravdu nahlas. Pouze maximální výkon dobrý zvuk samozřejmě nedělá, což naštěstí u Cowonu vědí.

Přehrávač produkuje velmi vyrovnaný zvuk, kde jsou zastoupeny všechny frekvence. Zvuk je velmi neutrální a záleží hlavně na sluchátkách, jak si jej užijete. Dodávané pecky jsou sice elegantní, nad konkurencí však nikterak nevyčnívají. Potenciál přehrávače tak zůstává nevyužit. Chce to jako obvykle pořídit něco lepšího.

Samozřejmostí je i softwarový eqvalizér, v našem případě pěti-pásmový, s možností uživatelského nastavení. Při jeho použití sice můžete doladit nešvary sluchátek, ale trochu se zhorší separace levého a pravého kanálu a tím i dojem z hudebního prostoru.

F2 v praxi

Trošku mě mrzí, že Cowon k iAudiu F2 nepřidává konvertor z 230V na 5V USB. Při nabíjení přehrávače je tak uživatel odkázán pouze na USB konektor svého počítače. Na druhou stranu je mezi příslušenstvím krátká přechodka USB-miniUSB, díky které nebudete muset s sebou nosit dlouhý USB kabel.

Na malá tlačítka jsem si už stěžoval, proto teď přidám něco pozitivního. Funkce tlačítek zůstávají stále stejné, a tak je možné přehrávač ovládat i naslepo. Jen bych byl raději, pokud by hlasitost měla tlačítka separovaná. Několikrát jsem omylem místo ztišení písničku zastavil.

Kvalita provedení je ukázková. Přehrávač i přes svůj drobný vzrůst působí bytelně a hlavně ne příliš nápadně. Jde o velmi povedený mix funkčnosti a designu. S funkčností souvisí i výdrž baterie. Dvaceti dvou hodin uvedených v materiálech jsem sice nedosáhl, ale devatenáct a tři čtvrtě hodiny je velmi slušný výsledek.

Hodnocení

Cowon iAudio F2 patří k tomu lepšímu, co nám v redakci zatím prošlo rukama. Přehrávač jako takový má vlastně jen tři negativa. Nemá vyměnitelnou baterii, nabíjí se pouze přes USB konektor a ovládací tlačítka jsou až moc titěrná. Když ale vše tohle přejdeme, není nač si stěžovat. Zvukový projev je velmi dobrý, svou velikostí zapadne F2 do jakékoliv kapsy, výdrž 20 hodin patří k nadprůměru a vzhledem také rozhodně neurazí.

Technické specifikace

  • Rozměry: 35 x 73 x 16.7mm
  • Kapacita: 1GB, 2GB, 4GB
  • Podporované formáty: MP3, WMA, OGG, ASF, FLAC, WAV, JPEG, motion JPEG, TXT
  • Displej: 1,3" barevný
  • Rozlišení displeje: 128 x 160 bodů
  • Konektivita: USB 2.0
  • Podpora ID3 tagů: ANO
  • MassStorage: ANO
  • Český jazyk: NE
  • Orientační cena (2GB): 3 000 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám