Hlavní obsah

Logitech G920 v testu: skoro jako v závodním speciálu

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývojáři závodních her se po delší době těší ze vzrůstajících požadavků od hráčů, které tento žánr baví. Vycházejí perfektní tituly, jak na osobní počítače, Asseto Corsa, Project CARS, nebo konzolový Driveclub či série Forza Motorsport. Ti, kteří to myslí s virtuálním závoděním vážně, mají navíc možnost pořízení profesionálních volantů, které se snaží přinést co nejrealističtější pocit z jízdy. Jedním z nich má být i model G920 od firmy Logitech, který jsme vyzkoušeli ve verzi pro Xbox One.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volant G920 Driving Force

Článek

Logitech je hráčům dobře znám. Proslavil se především výrobou progamingových myší a klávesnic. Uspět se snaží ale také s periferiemi pro simulátory, jako jsou například joysticky pro letecké simulátory či volanty pro závodní tituly.

Nás bude v dnešním testu zajímat poslední zmiňovaná kategorie, ve které Logitech soupeří především s konkurenční společností Thrustmaster – právě nabídka tohoto výrobce je nejbohatší, obsahuje přes dvě desítky modelů.

Přiklonit hráče na svou stranu se Logitech snaží novým vrcholným modelem G920. Bude to na úspěch stačit?

Foto: David Ryneš, Novinky

Volant i pedály mají kvalitní zpracování

Pedály dostanete, řadicí páku ne 

V balení se nachází volant a pedály. Pokud by hráč však nechtěl využít řazení, které se nachází na volantu, ale vyžaduje řadicí páku, tak tu si však musí dokoupit zvlášť. To u zařízení s cenovkou přesahující hranici deseti tisíc korun zamrzí.

Volant je potažený kůží a pedály jsou z nerezové oceli. Po stránce zpracování nelze nic vytknout. Jediné s čím by mohli mít hráči problém, je rozložení tlačítek na volantu. Stačí však několik závodů a hráč si zvykne. Volant v ruce působí příjemně a robustně. Díky děrovanému potažení efektivně větrá a hráči se tolik nepotí ruce.

Foto: archív firmy

Volant Logitech G920

Uvnitř volantu jsou dva silné motory a sofistikovaný systém, díky kterému volant reaguje na veškeré události, které se odehrávají na virtuální trati. Co určitě potěší, je možnost otočit volantem až o 900 stupňů.

Majitelé speciálních herních křesel nemusí smutnit. Jak volant, tak i pedály jsou kompatibilní s většinou těchto závodních křesel.

Automatická kalibrace

Jakmile si hráč volant připraví k desce stolu a zapne konzoli, tak se sám automaticky zkalibruje. Díky začlenění všech ovládacích tlačítek nemusí hráč brát do ruky klasický ovladač, ale může se pohybovat v rozhraní konzole pouze pomocí volantu.

Volant jsme nejvíce zkoušeli na Project CARS a nejnovějším díle Forzy Motorsport. Podrobnou recenzi druhého zmiňovaného titulu naleznete v jednom z našich dřívějších článků. [celá zpráva]

Upoutávka na hru Forza Motorsport 6Video: Turn 10 Studios

Upoutávka na hru Project CarsVideo: Slightly Mad Studios

Hráč ucítí každou nerovnost

Ani jeden z titulů neměl problém s rozpoznáním ovladače a vše bylo ihned připraveno. Jakmile jsme vyjeli na závodní trať, tak jsme si všimli síly motorů uvnitř volantu. Každá nerovnost na vozovce je cítit. Například v jízdě po pražské trati v nové Forze, kdy hráč přejede z hladké silnice na most z dlažebních kostek.

Kde však volant exceluje, tak to v pocitu, kdy se hráč dostává do smyku či volant přetáčí. Volant tak vyvolává doopravdy skvělý pocit z jízdy a právě tím ospravedlňuje svou vyšší cenovku.

Po designové stránce je volant povedený a nebýt ovládacích tlačítek, tak by šel lehce zaměnit za skutečný závodní. Při nočním hraní však zamrzí bíle zářící dioda, která se nachází pod středem volantu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Na volantu se nacházejí stejná tlačítka, jako na ovladači konzole a tak není problém jí ovládat pouze volantem

Resumé

Logitech G920 patří aktuálně mezi ty nejdražší volanty, které je možné na pultech obchodů zakoupit. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, za něj případní zájemci zaplatí 10 990 Kč.

To rozhodně není málo. Ale za tuto sumu získají kvalitně zpracovaný volant, který se může směle měřit s těmi skutečnými v opravdových supersportech. Petrolheadi tak mají možnost okusit závodní okruhy přímo doma ve svém obýváku.

V prodeji je také velmi podobná verze testovaného herního volantu, která je však určena pro televizní konzoli PlayStation. Novinka, která se jmenuje Logitech G29, je stejně jako testovaný kousek kompatibilní také s platformou PC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám