Hlavní obsah

Lákadla moderních počítačových tabletů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zorientovat se v nabídce počítačových tabletů není vůbec jednoduché. V současnosti je totiž na pultech obchodů několik stovek různých modelů. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejlevnější počítačové tablety se dají pořídit už okolo jednoho tisíce korun. Od nich se ale samozřejmě nedá očekávat kdovíjak vysoký výkon, kterým se zpravidla chlubí až citelně dražší přístroje.

Nízký výkon se v případě těch nejlevnějších tabletů může projevovat například už i při přehrávání videa ve Full HD. Obraz zpravidla není plynulý a seká se. Tyto základní modely se navíc vyznačují horším dílenským zpracováním a použité materiály nejsou tolik odolné proti poškození.

Stroje, jejichž cenovka se pohybuje okolo čtyř tisíc korun, zpravidla nabídnou již dostatečně vysoký výkon a zároveň i lepší kvalitu použitých materiálů. Rozdíly je možné pozorovat také u dotykových displejů. Levnější panel lidé kromě nižšího rozlišení poznají především podle horších pozorovacích úhlů i podle méně věrného barevného podání.

Není systém jako systém

Dražší přístroje se ale hodí klidně i na plnohodnotnou práci, směle se mohou měřit s notebooky a v některých případech dokonce také se stolními počítači.

Takové modely nabízejí prodejci už za sumy pohybující se okolo hranice deseti tisíc korun, jejich cena se ale klidně může vyšplhat až na sto tisíc. To už se ale bavíme o strojích určených pro opravdové profesionály.

Drtivá většina počítačových tabletů je vybavena operačním systémem Android, obzvláště to platí o těch nejlevnějších. Stále častěji se ale objevují také modely postavené na platformě Windows. S nimi je pak možné pracovat velmi podobně jako s klasickými počítači.

Na svižný chod a uživatelsky přívětivé prostředí láká systém iOS od společnosti Apple. Ten je však nainstalován pouze na iPadech, které bohužel patří do segmentu těch dražších přístrojů.

Samsung Galaxy TabPro S: skoro jako notebook

U modelu Galaxy TabPro S udává pracovní tempo dvoujádrový procesor Intel Core M při frekvenci 2,2 GHz. Ten má k dispozici 4 GB operační paměti a až 256GB úložný prostor. Všechny tyto součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 6,3 mm a hmotností 693 g. Vyzdvihnout si rozhodně zaslouží i výdrž novinky – až 10,5 hodiny při běžné práci.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy TabPro S

Novinka z dílny jihokorejského elektronického gigantu má 12palcovou úhlopříčku s rozlišením 2160 x 1440 obrazových bodů. Displej je stejně jako v případě dalších tabletů tohoto výrobce vybaven technologií Super AMOLED, díky které nabízí fantastické barevné podání a bezchybné pozorovací úhly.

Samsung Galaxy TabPro S je vybaven operačním systémem Windows 10. Volitelně k němu půjde dokoupit šikovné pouzdro se zabudovanou klávesnicí – s ním nejde na první pohled vlastně ani poznat, že je to tablet.

  • Klady: dokáže plnohodnotně nahradit i notebook
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání s konkurencí
  • Cena: 25 000 Kč

Appe iPad Pro: styl na prvním místě

Společnost Apple nabízí iPad Pro ve dvou provedeních. Loňský iPad Pro má displej s úhlopříčkou 12,9 palce a rozlišení 2732 x 2048 pixelů. Velikostí obrazovky i výkonem tak cílí na ty nejnáročnější uživatele. A to platí také o letošní 9,7palcové verzi s rozlišením 2048 x 1536 pixelů.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Porovnání velikostí letošního a loňského iPadu Pro

Výkon v porovnání s větším bratříčkem nepatrně klesl, ale i menší iPad Pro stále patří k tomu nejlepšímu na trhu. V jeho útrobách tepe procesor Apple A9X s taktem 2,16 GHz, který má k dispozici 2 GB operační paměti.

I když rozměry u nového iPadu citelně klesly, Applu se podařilo vtěsnat do menšího těla celou řadu vychytávek, jakými se chlubí i 12,9palcový model. Řeč je například o integraci hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku.

  • Klady: stylový vzhled, svižnost operačního systému iOS
  • Zápory: vyšší cena ve srovnání s konkurencí
  • Cena: 18 800 Kč (9,7palcová verze); 25 000 Kč (12,9palcová verze)

Cube i16: slušný výkon, příznivá cena

V útrobách tabletu Cube i16 tepe procesor Intel Core M3-6Y30 na frekvenci 900 MHz. Takto nízký takt byl zvolen kvůli co možná nejvyšší úspoře energie na cestách. V případě potřeby se totiž tento dvoujádrový čip dokáže automaticky přetaktovat až na 2,2 GHz.

Foto: archív výrobce

Cube i16

Výkon tedy novému stroji rozhodně chybět nebude. Procesor doplňují hned 4 GB operační paměti a 64GB flashové úložiště, tedy obdoba populárních SSD disků. Pokud by pro uložení dat nebyl k dispozici dostatek místa, lze jej ještě rozšířit díky zabudované čtečce paměťových karet.

Displej, který víceméně určuje proporce samotného tabletu, má úhlopříčku 10,6 palce a nabízí rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Součástí balení je odnímatelná klávesnice, která dokonce obsahuje i zabudovaný touchpad. Právě díky ní je možné s novým tabletem pracovat velmi podobně jako s klasickým notebookem.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: v Česku se zatím neprodává
  • Cena: 12 300 Kč

Lenovo Phab Plus: mobil ukrytý v těle tabletu

Phab Plus od společnosti Lenovo láká na 6,8palcový displej s rozlišením Full HD. Svými proporcemi – hmotností 229 g a rozměry 186,6 x 96,6 x 7,6 mm – se tak novinka může směle měřit se sedmipalcovými tablety, i když jde vlastně o chytrý telefon.

Foto: archív výrobce

Lenovo Phab Plus

Z pohledu funkcí jde však o plnohodnotný chytrý telefon. Kromě posílání zpráv a volání je tak možné například přístroj používat jako satelitní GPS navigaci. Na zadní straně se pak nachází 13megapixelový a na přední pětimegapixelový fotoaparát.

Dostatek výkonu zajišťuje osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615, který je propojen s 2 GB operační paměti. Vnitřní paměť má kapacitu 32 GB a je ji možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Lenovo Phab Plus pracuje pod operačním systémem Android.

  • Klady: dobře čitelný displej
  • Zápory: větší rozměry nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 6900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám