Hlavní obsah

Jak zabezpečit počítač i mobil proti virům a hackerům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod vánočním stromkem řada lidí objevila nový počítač, tablet nebo chytrý telefon. Na všechna tato zařízení mohou zaútočit počítačoví piráti, a tak je vhodné je co nejdříve začít proti kybernetickým nájezdníkům chránit.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nebezpečí číhá na uživatele nejčastěji na internetu. Stejně tak se ale nezvaní návštěvníci mohou ukrývat na přenosných médiích, jako jsou nejrůznější externí disky a USB flashky. Zabezpečit je tedy vhodné jakékoli zařízení i ve chvíli, kdy není připojeno k internetu.

Obzvláště to platí o chytrých telefonech a tabletech, které se objevují v tuzemských domácnostech stále častěji. Celá řada lidí si přitom ani neuvědomuje, že tato mobilní zařízení mohou být napadena úplně stejně jako klasické počítače.

Hrozby se netýkají jen Windows či Androidu. Tyto škodlivé kódy útočí na macOS nejčastěji

Bezpečnost

A toho si jsou vědomi také samotní kyberzločinci, kteří se v celém loňském roce zaměřovali na mobilní přístroje stále častěji. Počty útoků vzrostly podle bezpečnostních expertů o desítky procent.

Pokud se počítačoví piráti dostanou například k přihlašovacím údajům do internetového bankovnictví, jsou jen krůček od vybílení účtu. Stačí, aby se jim podařilo na telefon propašovat dalšího nezvaného návštěvníka, který dovede odchytávat SMS zprávy pro potvrzení plateb.

Právě proto je důležité chránit antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji nejen PC, ale také chytré telefony.

Specializované programy

Před podobnými záškodníky dokážou počítače, tablety i chytré telefony ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.

Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do něj propašovali nezvané návštěvníky.

Řada bezpečnostních programů je nabízena úplně zadarmo. Tvůrci vydělávají především na reklamě, která se v takových aplikacích zobrazuje. Případně také v některých případech omezují funkčnost bezpečnostních programů. Některé antiviry například dovedou škodlivé kódy najít, ale na jejich smazání je nutné zakoupit již plnou verzi aplikace.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Avast Free Antivirus: ochrana z Česka

Velmi schopným antivirovým programem je Avast Free Antivirus, který již na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Původně se jmenoval anti-virus advanced set (AVAST).

Za svou existenci se tento antivirus stal velmi populárním. Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo.

Foto: archiv výrobce

Avast Free Antivirus

Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, které nejsou tolik výkonné.

Přímo v bezplatné aplikaci lákají tvůrci na placenou verzi antiviru, která se nabízí od 669 Kč v případě licence pro jeden počítač. Ta poskytuje celou řadu šikovných funkcí – například kontrolu výkonu počítače či pokročilé zabezpečení webových služeb.

Mimochodem verze pro 10 zařízení je aktuálně jen o 130 korun dražší, vyjde na 799 Kč. Pokud se tedy dohodne širší okruh rodiny nebo parta kamarádů, mohou výrazně ušetřit.

Avira Mobile Security: pro smartphony

Pokud se poohlížíte po ochraně mobilních telefonů, stojí za pozornost Avira Mobile Security. Tato aplikace dovede ochránit samozřejmě i počítačové tablety. Na zmiňovaných zařízeních funguje v podstatě úplně stejně jako antivirové aplikace na klasických stolních počítačích.

Dokáže tedy monitorovat soubory proudící ze zařízení a do něj, a pokud narazí na podezřelý nebo infikovaný soubor, upozorní na něj. V zachytávání hrozeb je přitom podle zkušeností uživatelů nástroj od společnosti Avira poměrně úspěšný.

Tento bezplatný antivirus toho ale umí daleko více. V případě ztráty zařízení jej dokáže najít a ukázat jeho umístění na mapě, přístroj však musí být připojen k internetu. Pokud nejde z nějakého důvodu získat zařízení zpět, je možné jej na dálku zamknout, nebo dokonce i vymazat.

Foto: archiv výrobce

Avira Mobile Security

LMT Anti Logger: odhalí neodhalitelné

Některé škodlivé kódy si hrají s uživateli na schovávanou. Řeč je například o programech, které zaznamenávají stisk kláves. Ty se snaží zůstat co nejdéle v utajení, aby mohly odchytávat přihlašovací údaje a další citlivé informace.

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například LMT Anti Logger.

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. LMT Anti Logger nabízí ochranu v reálném čase proti virům, trojským koním a keyloggerům, potažmo screenloggerům, clipboard loggerům a webcam loggerům.

Součástí je jednoduchý správce hesel, možnost konfigurace zabezpečení či ochrana proti neoprávněným změnám v systémovém registru. Navzdory celé řadě pokročilých funkcí tvůrci nabízejí aplikaci zadarmo, pouze vybízejí uživatele k dobrovolnému příspěvku v libovolné výši.

Foto: archiv výrobce

LMT Anti Logger

ZoneAlarm free: zeď proti hackerům

Program ZoneAlarm free je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Za tímto softwarem stojí kyberbezpečnostní společnost Check Point, která se jinak zaměřuje na zabezpečení firem a organizací. Ty zpravidla kladou vyšší nároky na zabezpečení než běžní uživatelé.

Hlavní úkol tohoto bezplatného firewallu je stejný jako v případě řešení v operačním systému Windows – bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. Tím, že běží na pozadí a v podstatě neustále sleduje síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže Zone Alarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo zdroj útoku.

Foto: archiv výrobce

ZoneAlarm Free Firewall

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Vishing, smishing a phishing. Podvodů přibylo, varují bezpečnostní experti

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám