Hlavní obsah

Chytří pomocníci, kteří usnadní život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré spotřebiče ze světa „internetu věcí“ se staly běžným vybavením českých domácností. Většina tuzemských uživatelů totiž doma nějaké smart zařízení využívá. Poradíme, jak takovou chytrou domácnost snadno postavit a na co si dát pozor.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Co přinesly počítačové technologie ve druhé dekádě

Hardware

Pohodlí především, ale také bezpečnost

Jak je z řádků výše patrné, chytré domácí senzory a spotřebiče slouží především k tomu, aby pomocí nich bylo možné automatizovat některé rutinní úkony a tím zpříjemnit bydlení. Chcete mít před příjezdem domů otevřená vrata, garáž a rozsvícená světla? Nebo při vstupu do koupelny mít připravenou vanu? Rozsvítit na terase nebo vytáhnout venkovní žaluzie? Nic z toho není problém.

Kromě pohodlí poslouží chytrá domácnost také k lepšímu zabezpečení. Do podobné sítě, kterou je možné spravovat na dálku, je totiž možné nainstalovat také kamery či jiné bezpečnostní senzory a alarmy.

S instalací většiny podobných zařízení si navíc poradí i méně zkušení uživatelé. Výrobci totiž k jednotlivým přístrojům dodávají detailní návody a v některých případech dokonce i všechno potřebné nářadí.

Některé prvky chytré domácnosti jsou samozřejmě na instalaci složitější, například automatické otevírání vrat. U nich je vhodné přenechat montáž odborníkům. Vyměnit termostat nebo detektor kouře a zaplavení ale zvládne i amatér.

Češi zabezpečení chytrých domácností příliš neřeší

Bezpečnost

Chytré zařízení vlastní většina Čechů

Podle dat společností Seznam.cz a Eset takové zařízení vlastní téměř tři čtvrtiny (69 %) Čechů, což je mimochodem stejný podíl jako loni. Nejčastěji bychom v českých domácnostech narazili na takzvané wearables (40 %), tedy zařízení, která se nosí přímo na těle, jako hodinky, sluchátka, přívěsky, chytré boty apod.

A oblíbenost potvrzují také data nákupního rádce Zboží.cz. „Pozorujeme dlouhodobý rostoucí zájem o chytré hodinky. V meziročním srovnání u nás poptávka po nich narostla o 47 procent. Kromě chytrých hodinek se těší oblibě i chytré náramky a v nabídce máme třeba i vyhřívané vložky do bot na dálkové ovládání,“ uvedla Kristýna Hořovská, PR specialistka Zboží.cz.

Zdůraznila, že dále v nejvyšší míře vlastníme chytré audio-vizuální zařízení (35 %) a smart příslušenství k osobnímu počítači, jako jsou tiskárny či skenery (32 %). „Na našem srovnávači jsme letos v meziročním srovnání zaznamenali o třetinu vyšší zájem například o tiskárny. Ten ale nepochybně souvisí i s faktem, že si lidé zlepšovali pracovní prostředí doma, a to vzhledem k práci formou home office v době pandemie koronaviru,“ prohlásila Hořovská.

TrueLife AIR Purifier P7: pro čistší vzduch

Chytré v dnešní době mohou být klidně i čističky vzduchu. Jednou takovou je i model AIR Purifier P7 od společnosti TrueLife, ovládat se dá pohodlně prostřednictvím obslužné mobilní aplikace. Stejně tak ale můžete využít i zabudovaného dotykového displeje s osmi tlačítky.

Čistička je navíc opatřena barevnými indikátory kvality vzduchu, kdy po spuštění čističky, pomocí senzoru zvolí barvu, která odpovídá kvalitě okolního vzduchu, a detekuje počet volných částic v ovzduší. Na základě takto vyhodnocených informací pak čistička zvolí optimální rychlost proudění a zvýší výkon tak, aby došlo k rychlému napravení situace.

Foto: archív výrobce

TrueLife AIR Purifier P7

Pokud je vzduch hodně znečištěný, čistička se rozjede na maximální výkon. Není tedy překvapením, že je pak o něco hlučnější, zhruba jako výkonnější notebook s dedikovanou grafickou kartou. Jakmile je ale vzduch čistý, hlučnost se výrazně sníží.

AIR Purifier P7 využívá UV lampu s technologií UVCAir pro efektivní zničení mikrobů i virů. Lampa uvolňuje 200 ~ 275 nm krátkovlnné ultrafialové záření, aby odstranila škodlivé látky. Vyčistí až 310 m3 vzduchu za hodinu, vhodná je tedy do místností o velikosti 35-40 m2. Výhodou je také zabudovaný Ionizátor s technologií IonTrue zvyšující koncentraci záporných iontů. Dostatek záporných iontů ve vzduchu prospěšně ovlivňuje zdraví, psychiku i soustředění a může pomoci i s bolestmi hlavy.

  • Klady: automatická detekce kvality vzduchu
  • Zápory: při maximálních výkonu je čistička trochu hlučnější
  • Cena: 8990 Kč

Apple HomePod mini: velký zvuk z malé koule

Na první pohled zaujme HomePod mini kompaktními rozměry, válcovitý tvar nahradil kulatý design. Na kompaktní rozměry se americký počítačový gigant nezaměřil náhodou. Věří, že si nyní lidé koupí těchto chytrých reproduktorů domů více – v některých místnostech mohou mít dokonce dva reproduktory najednou, které díky tomu budou hrát stereo.

Hlavní funkčnost nicméně zůstala zachována. HomePod je relativně sofistikované zařízení – dokáže obsluhovat chytrou domácnost na základě hlasových povelů, které mu uživatel zadá. Pro majitele zařízení s logem nakousnutého jablka to není zase tak velká inovace, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde totiž o osobní asistentku Siri, kterou americký počítačový gigant v podstatě uzavřel do speciálního reproduktoru.

Foto: archív výrobce

HomePod mini

Díky tomu je Siri schopná se snáze napojit na systémy pro chytré domácnosti a na dálku řídit například termostaty, různá zabezpečovací zařízení, přehrávat hudbu apod.

U verze mini přibyly některé zajímavé vychytávky, například funkce zvaná Intercom. Pokud máte po domě nebo bytě skutečně více chytrých reproduktorů, můžete skrz ně komunikovat s dalšími členy domácnosti.

  • Klady: kompaktní rozměry, překvapivě dobrý zvuk
  • Zápory: HomePod mini Apple oficiálně v Česku nenabízí, prodejci jej dovážejí ze zahraničí na vlastní pěst
  • Cena: 2550 Kč

Tesla Smart Pet Feeder Camera: stará se o čtyřnohé miláčky

Při návrhu chytrých pomocníků do domácnosti nezapomínají výrobci ani na čtyřnohé miláčky. Například Tesla láká na Smart Pet Feeder Camera. Jak již tento anglický název napovídá, jde o chytrý dávkovač krmiva se zabudovanou kamerou.

Krmítko pojme granule o objemu až čtyři litry, což je dostatek prostoru na několik dní. Nádoba přitom může být využita na jakékoliv suché krmivo o velikosti zrna od 2 do 10 mm. Je průhledná, vždy tak pohodlně zkontrolujte množství zbývajícího krmení.

Foto: archív výrobce

Tesla Smart Pet Feeder Camera

Smart Pet Feeder Camera se obsluhuje prostřednictvím mobilní aplikace, ve které snadno naplánujete různé časy krmení i množství granulí, které má v daný čas čtyřnohý miláček dostat. Manuálně mu pak můžete stisknutím jediného tlačítka uvolnit další krmivo klidně i z druhého konce planety.

Jak mazlíčkovi chutná, můžete sledovat přímo na displeji telefonu díky zabudované HD kameře. Ta totiž dovede přenášet obraz přes internet. Velkou výhodou je i záložní baterie, takže zvíře nezůstane o hladu ani v případě, kdy dojde k výpadku proudu.

  • Klady: přehledná mobilní aplikace, snadná obsluha
  • Zápory: poměrně velké rozměry
  • Cena: 3700 Kč

Elgato Eve Thermo: vytápění pod kontrolou

Společnost Elgato nabízí hned několik výrobků, které jsou určeny pro stavbu chytré domácnosti. Zajímavé jsou především modely, které podporují technologii Apple HomeKit. Ty jsou určeny pro majitele iPhonů a iPadů a vyznačují se velmi jednoduchou instalací, navíc je pak tato zařízení možné ovládat pomocí hlasové asistentky Siri.

Foto: archív výrobce

Elgato Eve Thermo

Jedním z přístrojů, které podporují Apple HomeKit, je například radiátorový ventil Eve Thermo, který umožňuje pohodlně regulovat teplotu u vás doma podle vašich požadavků nebo nastavených plánů. Veškeré informace o teplotě si můžete ihned prohlédnout na praktickém displeji, který je vybaven dotykovým ovládáním pro změnu teploty, ale stejně tak na displeji chytrého telefonu nebo počítačového tabletu.

Ovládání obslužné aplikace je velmi intuitivní a hravě si s ním poradí i méně zkušení uživatelé. Díky chytré regulaci je možné ušetřit náklady spojené s vytápěním.

V nabídce společnosti Elgato nalezneme celou řadu přístrojů, které podporují standard Apple HomeKit, například pohybový senzor, detektor kouře či venkovní i vnitřní senzor teploty, vlhkosti a tlaku vzduchu.

  • Klady: snadná instalace i obsluha
  • Zápory: funguje pouze s přístroji od Applu, výrobce má nicméně v nabídce i modely pro Android
  • Cena: 1990 Kč

BEDO Ajax: zabezpečení jednoduše

Aby bylo možné všechna zařízení v chytré domácnosti ovládat pohodlně z jednoho místa, je potřeba je spárovat s řídicí jednotkou. Jednou z takových je například BEDO Ajax Hub, který s připojenými zařízeními komunikuje bezdrátově. Připojit je přitom možné výhradně senzory ze série BEDO Ajax, které se zaměřují na zabezpečení domácnosti nebo jiného objektu.

BEDO Ajax Hub vypadá jako takový malý router a vlastně i dost podobným způsobem funguje. Jen nešíří bezdrátový signál wi-fi, ale bezdrátový standard Jeweller. Všechna zařízení je pak možné ovládat z připojeného chytrého telefonu nebo z počítačového tabletu.

Foto: archív výrobce

BEDO Ajax - Startovací set

Za zmínku stojí především startovací kit, který obsahuje už několik užitečných doplňků, přestože cena sady je vyšší pouze o tisícovku. Součástí sady je například detektor pohybu. Ten, jak už samotný název napovídá, dokáže monitorovat vytyčený prostor.

V balení lidé naleznou také detektor pro ochranu dveří a oken. Ten dokáže totiž monitorovat dveře či okna a upozornit uživatele, pokud dojde k jejich otevření. Poslední částí celé sady je pak dálkový ovladač. S jeho pomocí můžete odemykat či zamykat střežený prostor, pokud zrovna nemáte po ruce chytrý telefon.

Dokupovat je samozřejmě možné i další senzory, jako je například detektor požáru či zaplavení. Ve volitelné výbavě nechybí ani siréna pro vyplašení nezvaných návštěvníků. Vždy se však jedná o senzory sloužící k zabezpečení objektu.

  • Klady: snadná instalace i obsluha, poměr cena/výkon
  • Zápory: spolupracuje pouze s produkty se standardem Jeweller
  • Cena: 9500 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Internet věcí využívá většina Čechů

Internet věcí je fenoménem posledních let, cizí není ani Čechům. Naopak drtivá většina tuzemských uživatelů nějaké chytré zařízení zapojené ve své domácnosti...

Výběr článků

Načítám