Hlavní obsah

Celá knihovna v kapse. Jak vybrat elektronickou čtečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno jsou pryč doby, kdy se lidé museli rozhodovat, jakou knihu si vzít na výlet. Dnes je s sebou možné vozit celou knihovnu, a to klidně i v kapse. Řeč přitom není samozřejmě o klasických papírových knihách, ale o elektronických čtečkách, které jsou daleko skladnější a lehčí.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Čtečky tzv. e-booků – tak jsou označovány elektronické knihy – lze rozdělit do dvou základních kategorií: s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem. Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety. Obě technologie mají své přednosti i omezení.

Elektronický papír se více podobá klasické knize, obrazovka tedy není podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že některé nové modely jsou již podsvícené.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

V knihovnách některých základních škol přibývají e-knihy

Věda a školy

Solidní výdrž

Elektronický papír je navíc energeticky velmi nenáročný. Čtečky e-booků se tak bez elektrické zásuvky obejdou klidně i několik týdnů, zatímco čtečky s LCD displeji musíte dobíjet zpravidla každý den. Pro některé uživatele to přesto nemusí být překážka – přece jen využitelnost tabletů, respektive čteček s LCD displeji, je zpravidla daleko širší. Na nich se například zmiňovaná videa dají sledovat bez jakýchkoliv problémů.

Multimediální funkce se nicméně snaží nabídnout i modely s displejem z elektronického papíru. Je možné na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené písničky.

Pokud se chystáte se čtečkou věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Je také nutné rozmyslet si, zda si vystačíte s WiFi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely se slotem pro SIM kartu, díky kterému je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Jde to i s mobilem

Nahradit čtečku elektronických knih je nicméně možné klidně i chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Stačí do něj nainstalovat speciální aplikaci. Některé přístroje sice mají již programy pro práci s e-booky předinstalované, jejich funkce jsou ale často značně omezené, stejně jako škála podporovaných formátů.

Vhodnější je tak doinstalovat některý z inteligentnějších programů, který toho umí přeci jen o něco více.

Wooky

Například česká čtečka Wooky je k dispozici zdarma pro chytré telefony a počítačové tablety, které jsou postavené na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Dokonce si ji můžete stáhnout také na stolní počítače s Windows. Ve všech verzích je k dispozici zdarma.

Na těchto strojích je pak s Wooky možné číst e-knihy, e-časopisy, a dokonce i poslouchat audioknihy. Díky tomu, že aplikace pochází z českých luhů a hájů, je nabídka tuzemských titulů opravdu široká. Dohromady je možné stahovat přes 20 580 e-knih, více než 200 různých časopisů a bezmála 1800 audioknih.

Foto: archív tvůrců

Wooky

Nook

Čtečka Nook od společnosti Barnes & Noble je podle svých tvůrců napojena na největší elektronickou knihovnu. Stahovat je možné více než 30 miliónů různých titulů, v češtině však nabídka není tak bohatá jako u konkurenčních aplikací se zaměřením na tuzemský trh.

Kromě široké škály nabízených titulů aplikace zaujme svým intuitivním ovládáním a přehlednou správou zakoupených knih. Stejně tak pohodlné je i samotné čtení knih. Aplikace však s uživatelem nekomunikuje v češtině.

Foto: archív tvůrců

Nook

Moon+ Reader

K nejpopulárnějším a nejlépe hodnoceným aplikacím na platformě Android pro čtení elektronických knih patří Moon+ Reader. Jde nicméně o placenou aplikaci, stojí 230 Kč.

Prémiových funkcí, které tento program nabízí, je hned několik – například po zatřesení mobilem začnou být knihy automaticky předčítány nahlas. Popularitě se Moon+ Reader těší také díky podpoře celé řady formátů: epub, mobi, chm, cbr, cbz, umd, fb2, txt, html, rar, zip nebo OPDS.

Foto: archív tvůrců

Moon+ Reader

Lákadla moderních počítačových tabletů

Testy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Čtečky elektronických knih

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám