Hlavní obsah

Intel za pár let vyrobí procesor s 32 jádry

Největší výrobce mikroprocesorů Intel uvede již v roce 2010 počítačový čip, který se bude sestávat z 32 jader. Jednotka bude podle sdělení firmy přibližně 15x výkonnější než dnešní nejrychlejší CPU.

Článek

Počítačový čip přezdívá Intel jako "Gulftown". Zástupci Intelu uvedli, že se jednotka skládá z osmi výpočetních uzlů, z nichž každý tvoří čtyři jádra. Server TG Daily se domnívá, že každému jádru bude patřit 512MB L2 cache, celý uzel by pak měl být napojen na speciální 3MB cache.

Gulftown je jedním z čipů, které firma vyvíjí v rámci projektu zvaného "Keifer". Gulftown se tak na přelomu let  2009 - 2010 stane prvním procesorem série Keifer. Firma by jej měla vyrábět 32nm procesem.   

Intel se domnívá, že bude těmito produkty lépe konkurovat protivníkům ze stájí Sun, AMD a IBM, jimiž jsou osazovány nejvýkonnější počítačové servery. 

51 nm výrobní proces

Rozměr "51" nanometrů se vztahuje ke způsobu výroby procesoru. Udává velikost jednotlivých polovodičových křemíkových hradel v daném čipu. Velikost této součástky úzce souvisí s rychlostí a spotřebou jádra. Čím je hradlo menší, tím vyšších pracovních frekvencí může dosahovat. Souběžně s tímto se snižuje i jeho spotřeba.

Výkon Gulftownu bude asi 15x vyšší než v případě dnešního mikročipu Intel Xeon 5100, který pracuje s taktem 2GHz. Dvoujádrové procesory Intel Xeon řady 5100, dříve označované kódovým názvem "Woodcrest", jsou určené pro segment výkonných serverů, komunikačních, integrovaných a zálohovacích zařízení. Firma je představila koncem června. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám