Hlavní obsah

Indonéští hackeři napadli australské a filipínské weby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéští a filipínští hackeři, hlásící se k mezinárodní skupině Anonymous, napadli v neděli desítky internetových stránek, patřících australským podnikatelům či filipínským vládním agenturám. Skupina, která si říká „Anonymous Indonesia”, se podle agentury Reuters přihlásila k útoku na stovku australských webů v reakci na zprávy, podle kterých se Austrálie podílela na americkém špehování indonéského internetu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem hnutí Anonymous. (Ilustrační foto)

Článek

Postižené stránky, na nichž se objevil nápis "Přestaňte špehovat Indonésii", ovšem patří hlavně drobným australským podnikatelům, takže se zdá, že hackeři si je vybrali náhodně.

Indonésie si ještě v pátek předvolala australského velvyslance a Čína požadovala vysvětlení kvůli informacím od bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, že australské velvyslanectví v Asii sloužila ke sběru údajů, využívaných americkou tajnou službou NSA.

Nejmenovaný australský představitel v tisku uvedl, že Austrálie dlouhodobě cítí potřebu shromažďovat informace o Indonésii, která je nejlidnatější muslimskou zemí světa a rozkládá se nedaleko australských břehů.

Vlastní akci proti filipínským vládním webům podnikla také skupina hackerů, kteří si říkají "Anonymous Philippines" a kteří se domáhali zrušení fondů, zneužívaných podle nich politiky k vlastnímu obohacování.

Útok se nevyhnul ani filipínskému velvyslanectví

"Omlouváme se za nepříjemnosti, ale toto je nejsnadnější způsob, jak rozšířit naše poselství našim drahým bratrům a sestrám, kteří jsou unaveni krutostí a falešností této demokracie, unaveni touto vládou a politiky, kteří myslí jen sami na sebe," napsali hackeři podle Reuters. Mezi postiženými se ocitly stránky několika agentur, jakož i filipínského velvyslanectví v Soulu.

Minulý týden se na internetu objevilo video, ve kterém údajný člen Anonymous vyhrožoval, že vyřadí klíčovou infrastrukturu v Singapuru na protest proti novým pravidlům povolování tamních internetových stránek. V pátek se pak terčem útoku stala sekce blogů provládního deníku, který případ ohlásil policii.

Mezinárodní volné sdružení hackerů Anonymous napadá počítače vlád a dalších institucí po celém světě. Bojuje mimo jiné proti dohledu úřadů nad internetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám