Hlavní obsah

Vzdali se desítek milionů korun. Ale vyplatilo se jim to

Novinky, abr, mif

Herní svět v uplynulých dnech zažil něco, co ještě nikdy předtím. Herní studio Epic Games se rozhodlo upozornit na příchod nové verze nejpopulárnější on-line hry současnosti tak, že ji na více než den vypnulo. Kvůli tomu přišli o příjmy ve výši zhruba 10 milionu dolarů, tedy v přepočtu více než 230 milionů korun. Ale vyplatilo se jim to.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Fortnite má na čtvrt miliardy uživatelů, což z něj dělá nejúspěšnější on-line multiplayerový titul současnosti, jak připomněl server The Verge. Hra je nabízena zadarmo, nicméně lidé si mohou připlatit za některé vychytávky. Platí se například za jiné vzhledy postav, odlišné výbavy apod.

Přestože tím žádné zásadní výhody nad konkurencí nezískávají, utrácí za tato vylepšení ve velkém. Každý měsíc si mají připsat na svůj účet 300 milionů dolarů. Není tedy těžké spočítat, že za jeden den jejich tržby dosahují hodnoty v průměru 10 milionu dolarů.

Navzdory takto astronomickým příjmům se odhodlalo vedení Epic Games minulý týden v neděli k něčemu naprosto neočekávanému. Tvůrci vypnuli herní servery a místo nich zobrazovali desítkám milionů hráčů z různých koutů světa pouze obrázek černé díry. A to více než 30 hodin.

Desítky milionů hráčů v nejistotě, Fortnite stále nefunguje

Hry a herní systémy
Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2

Mohou přilákat nové hráče

Šli na to přitom velmi chytře. O chystaném vypnutí serverů neřekli nikomu ani slovo a ani na naléhání novinářů nereagovali. Internet a média prakticky okamžitě zavalily spekulace o tom, že podnik má technické problém, že se stal obětí útoku hackerů či že tvůrci se jednoduše rozhodli celou hru skutečně vypnout.

Ani jedna z teorií nicméně nebyla pravdivá. V úterý se ukázalo, že šlo jen o propracovanou marketingovou kampaň. Díky mlčení a zoufalým hráčům, kteří nevěděli, co se vlastně děje, si vysloužila hra Fortnite pozornost prakticky všech světových médií. A to je taková reklama, že by si ji vedení Epic Games nemohlo pořídit ani za několik desítek milionů.

Tvůrcům se tedy bez nadsázky napínání všech fanoušků vyplatilo. Už i díky tomu, že o černé díře, která se během nedostupnosti serverů hráčům zobrazovala, informovala také média, jež se jinak hrám vůbec nevěnují. Vývojáři tak mají vcelku velkou šanci popularitu svého hitu ještě zvýšit.

Černá díra zmizela. Fortnite je opět on-line

Hry a herní systémy
Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2

Co nabízí kapitola 2?

A na co vlastně museli hráči tak dlouho čekat? Tvůrci nové dějství nazývají kapitolou 2. Zcela přepracovaný svět nicméně vrací hráče na úplný začátek. Zběhlejší hráči si totiž v dřívějších verzích zpravidla našli místa, kde se mohli snadno schovat a kde byl dostatek zdrojů, což jim dávalo cennou konkurenční výhodu. V nové kapitole ale budou muset celý svět objevovat znovu.

Kromě nových skinů se hráči mohou těšit také na celou řadu dalších vylepšení. Herní postavičky se podle zveřejněné ukázky naučily plavat, nově mohou využívat k přepravě také lodě a skákadla. Vylepšení ale bude ve dvojce pochopitelně daleko více.

Koncept hry nicméně zůstal zachován. V titulu Fortnite Battle Royale se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite – kapitola 2

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám