Hlavní obsah

Uncharted 4: A Thief's End - jedna z nejlepších her této generace konzolí

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nathan Drake je jednou z nejznámějších herních postav minulé generace konzolí. Třídílná série Uncharted, která vyšla exkluzivně na PlayStation 3, trhala rekordy v prodejích a kritici jí velice dobře přijali. Nyní studio Naughty Dog přináší poslední díl. Na jeho definitivní dobrodružství jsme se pořádně podívali a zde je náš verdikt.

Upoutávka na hru Uncharted 4: A Thief's EndVideo: Naughty Dog

 
Článek

Protagonista Nathan Drake pověsil dobrodružné výpravy za poklady na hřebík a usadil se s partnerkou Elenou. Užívá si tak zaslouženého klidu po všech těch eskapádách a nehodlá se k tomuto životu dobrodruha vracet.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Uncharted 4: A Thief's End

Co čert nechtěl, tak se nečekaně před kanceláří Nathana objevil jeho bratr Sam s tím, že potřebuje pomoc. Nathan tak chtě nechtě musí bratru pomoci a vydává se s ním na poslední dobrodružnou cestu. Na tu přizve i svého dlouholetého parťáka Sullivana.

Cesta to však není ledajaká, protože poklad, který jdou nyní hledat, shromáždil legendární pirát Henry Avery. Nejenže po tomto pokladu pátrali bratři již odmalička, ale zájem o něj mají i další osoby, které rodinu Drakeů nemají zrovna v lásce. Do cesty se jim tak dostane exotická kráska Nadine se svou společností žoldáků Shoreline a egocentrický Rafe.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Uncharted 4: A Thief's End

Příběh je tedy celkem jednoduchý a tradiční v rámci dobrodružného žánru. Neznamená to však, že by neobsahoval žádné zvraty, protože i ty se samozřejmě najdou. Největší důraz vývojáři dali na vykreslení jednotlivých postav a vztahů mezi nimi. Postavy jsou nyní mnohem uvěřitelnější a jejich dialogy nevyvolávají touhu ťukat si na čelo.

Vše, co je pro sérii typické, se tak vrací. Pořádné přestřelky, adrenalinové honičky a o fous úspěšné útěky smrti. Stejně jako nádherné, exotické lokace, tak i jednoduché logické hříčky řeknou své. I s dospělejším příběhem by byl hřích, aby série vynechala některé ze svých tradičních prvků. Proto tak hráči musí sem tam řešit puzzle, aby získali další stopu k pirátskému pokladu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Uncharted 4: A Thief's End

Hratelnost zůstala téměř stejná. Stále se jedná o akční adventuru s pohledem na hlavního hrdinu. Vylepšení se však dočkalo ovládání šplhání, kde hráč pomocí analogové páčky na ovladači určuje místo, kde se protagonista chytne příště. Do vínku mu také vývojáři přidali nově lano s hákem, které Nathanovi pomáhá jak při překonávání propastí, tak i v soubojích. V nich se totiž pomocí lana může z výskoku zhoupnout a s neskutečnou silou udeřit protivníka pěstí.

Největší změnou jsou rozlehlé úrovně, ve kterých hráč prozkoumává prostředí pomocí džípu či člunu. Nejedná se však o umělé natažení herní doby, ale o přirozenou evoluci a zpestření herních mechanik. Hráče tak čeká zdolávání kluzkých cest a prozkoumávání nádherně navržených lokalit.

Stejně jako všechny jiné tituly ze stáje studia Naughty Dog i poslední Uncharted utíká daleko své konkurenci. Rozlehlé mapy, perfektní animace a hlavně výkony herců berou na každém kroku dech. Opomenout nesmíme ani skvělou fyziku oblečení protagonistů. Vše vypadá skvěle a počet snímků za vteřinu se skálopevně drží na třiceti. Všechnu tu krásu lze navíc zachytit pomocí foto režimu, ze kterého pochází většina obrázků v článku.

Ani hudební doprovod nedělá titulu ostudu. Za ním stojí Henry Jackman, mezi jehož nejnovější tvorbu patří například soundtrack k poslednímu filmu s Kapitánem Amerikou, který je momentálně v kinech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Uncharted 4: A Thief's End

Vývojářům z Naughty Dog se to znovu podařilo. Po skvělém The Last of Us opět posouvají laťku o trochu výš. Fanouškům série přinesli důstojné rozloučení s jednou z nejlepších videoherních sérií a za to si zaslouží obří pochvalu. Konec mohl dopadnout všelijak, ale vývojáři vymysleli ten nejlepší možný a ještě dlouho na něj budeme vzpomínat.

Čtvrtý díl Uncharted je důvod, proč jsou hry stále populárnější, a dokazuje, jak velký kus ušly. Vykreslení charakterů postav a jejich vztahů nebylo v žádném z předešlých dílů lepší. Poslední díl vyrostl do krásy jak po vizuální stránce, tak i po té příběhové.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Uncharted 4: A Thief's End

Uncharted 4: A Thief's End vyšel exkluzivně pro herní konzoli PlayStation 4 a je lokalizován formou českých titulků a textů.

HODNOCENÍ: 10/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám