Hlavní obsah

Tvůrcům Fortnitu soudní pře neprospěla. Apple je na koni

Novinky, abr

Velký spor se minulý měsíc rozhořel mezi technologickými giganty – společnostmi Apple a Google a herním domem Epic Games. Zabývat se jím dokonce musejí i soudy v USA, ty se zatím přiklonily na stranu Applu. Právníci podniku s logem nakousnutého jablka tedy mají rozhodně co oslavovat.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Na úvod malá rekapitulace – celý spor se týká poplatků, proti kterým vedení Epic Games protestuje. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, která se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 % levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obrazem podalo na obě společnosti žaloby za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Zatím se řešil jen Apple

Soud se zatím zabýval pouze žalobou na Apple. To je vcelku logické, neboť na Androidu jde Fortnite nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, a tak stažení z Google Play žádný velký problém nepředstavuje.

V případě iPhonů a iPadů už ale instalace tak snadná není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Spor technologických gigantů rozdělil hráče na dva nesmiřitelné tábory

Hry a herní systémy

Právníci Epic Games se tedy domáhali toho, aby se Fortnite vrátil od App Storu. Soud nicméně konstatoval, že to Epic Games bez jakékoliv předchozí diskuze porušil smlouvou stanovená pravidla, a tak se Apple žádným nárokům podřizovat nemusí. Zároveň bylo studiu Epic Games doporučeno, aby se řídilo dříve nastavenými podmínkami, citoval rozhodnutí soudce server Engadget.

Verdikt ale zároveň zakázal Applu odstřihnout Epic Games od App Storu. Herní Unreal Engine totiž využívá celá řada dalších her a tento krok by měl za následek, že z obchodu s aplikacemi zmizí každá desátá hra.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fornite

Apple zrušil jen jeden účet

Jak se zdá, Apple se cítí nyní na koni, a tak si verdikt vyložil po svém. Epic Games zcela ze Storu neodstřihnul, ale zrušil účet tvůrců Fortnitu. Epic Games totiž používalo zcela jiný účet pro různé hry. Pro samotné hráče to znamená snad jen to, že návrat Fortnitu na platformu iOS je v nedohlednu.

„Jsme zklamáni, že jsme museli po několikaleté spolupráci ukončit účet Epic Games v Apple Store. Soud doporučil, aby Epic Games dodržovala nastavená pravidla, což však studio odmítlo. Doufáme, že budeme moci s Epic Games opět brzy spolupracovat,“ stojí v oficiálním vyjádření Applu.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Epic Games celý spor požene ještě výš a řešit jej bude opět prostřednictvím právníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Staré iPhony mají cenu zlata. Díky jediné hře

Nečekaný vývoj má spor mezi společností Apple a herním studiem Epic Games, kvůli němuž už není možné na iPhony a iPady nainstalovat titul Fortnite. Lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám