Hlavní obsah

Tvůrci GTA na nákupech, za 273 miliard kupují rivala Zynga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/San Francisco

Americký výrobce videoher Take-Two Interactive se dohodl na převzetí konkurenta Zynga, který se zaměřuje na hry pro chytré mobilní telefony. Firmy to v pondělí oznámily v tiskové zprávě. Hodnota transakce činí 12,7 miliardy dolarů (zhruba 273 miliard Kč). Take-Two uhradí část kupní ceny hotovostí a část vlastními akciemi.

Trailer ke hře GTA 5Video: Rockstar Games

 
Článek

Společnost Take-Two za každou akcii firmy Zynga zaplatí 9,86 dolaru. Kupní cena tak zahrnuje prémii 64 procent k páteční závěrečné ceně akcií na burze. Společnost Zynga je známá například simulátorem farmaření FarmVille. Očekává se, že transakce s Take-Two bude dokončena nejpozději v červnu.

„(Transakce) výrazně rozšíří naše podnikání a zajistí nám vedoucí pozici v mobilním sektoru, tedy v nejrychleji rostoucím segmentu v odvětví interaktivní zábavy,” uvedl šéf společnosti Take-Two Strauss Zelnick.

Firma v minulosti koupila i českého vývojáře her Illusion Softworks, jehož Mafia jako jedna z prvních tuzemských počítačových her prorazila na světový trh.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Kanceláře společnosti Zynga v San Francisku.

Úspěšná série GTA

Společnost Take-Two stojí například za populární herní sérií Grand Theft Auto. Díl s pořadovým číslem pět, který byl vydán v roce 2013, patří k těm nejpopulárnějším hrám na světě.

GTA 5 se začal prodávat 17. září 2013. Tehdy však hra byla dostupná pouze pro televizní konzole Xbox 360 a PlayStation 3. Majitelé Xboxu One a PlayStationu 4 se dočkali tohoto titulu 18. listopadu 2014, příznivci klasických počítačů s operačním systémem Windows až 14. dubna 2015.

GTA Trilogy jsme zpackali, omluvili se tvůrci z Rockstaru

Hry a herní systémy

To, že Grand Theft Auto 5 bude naprostým hitem, bylo jasné už při zahájení prodeje. Jedna z nejočekávanějších her poslední doby na tržbách během prvních 24 hodin vydělala 800 milionů dolarů (15,4 miliardy Kč). Podle serveru The Verge se tak stala nejrychleji prodávaným dílem v historii celé série této populární akční videohry.

Předchozí díl GTA IV byl na trh uveden na konci dubna roku 2008. Za první týden utržila hra rekordních 500 milionů dolarů a po prvním měsíci ji vlastnilo již více než 8,5 milionu hráčů.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA 5

Tři hlavní hrdinové

Zatím všechny díly GTA měly pouze jednoho hlavního hrdinu, jehož celý život ovládal pouze hráč. V pětce jsou tentokrát ústřední postavy hned tři a je mezi nimi možné libovolně přepínat.

Fanoušci, kteří titul zatím neokusili, se mohou těšit na vykrádání bank, policejní přestřelky, automobilové honičky i na role nájemných zabijáků. Pokud je nebude bavit plnit ve hře úkoly, mohou si užívat rozlehlého světa, který GTA nabízí, a stát se spořádaným taxikářem nebo zmrzlinářem.

Více se o hře Grand Theft Auto 5 dozvíte v našem dřívějším článku.

Foto: Rockstar Games

Ukázka ze hry GTA 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

4 nejprodávanější hry všech dob

Jednoduché hříčky i sofistikované tituly s propracovanou grafikou, obě kategorie her se dostaly do přehledu nejprodávanějších her v celé historii počítačových...

Výběr článků

Načítám