Hlavní obsah

Návrat legendy ve hře The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Novinky, David Ryneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Link je zpět a Zelda potřebuje opět zachránit. Od posledního dílu A Link Between Worlds pro kapesní konzoli Nintendo 3DS to jsou čtyři roky a od velkého dílu Skyward Sword pro Wii to je roků šest. Nintendo tak společně s uvedením nové konzole Switch přináší i další dobrodružství Linka a že za to stojí.

Trailer ke hře The Legend of Zelda Breath of the WildVideo: archív tvůrců

 
Článek

Linku, jsi světlo, naše světlo, které musí nad Hyrulí znovu zářit. Teď běž. To jsou jedna z prvních slov, která Link slyší, když k němu Zelda promlouvá. Následně hráč zjišťuje, že princezna Zelda je v hradu, kde zadržuje Ganona pomocí své zbylé síly, a Link, tedy hráč, jí musí pomoci. S odhodláním tak vystupuje z jeskyně, ve které se probudil, a poprvé vidí okolní svět.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Ten je obrovský. Hyrulské království nikdy nebylo působivější a je plné svatyň, menších jeskyněk a své řekne i několik větších jeskynních komplexů. Stejně jako v posledních hrách je zasazeno v otevřeném světě a i zde platí, že kam hráč dohlédne, tam se dostane. Link tak bude používat vzdušné proudy, šplhání po stromech i skalách, plavat či skákat z jednoho ledového sloupu na druhý.

Ve svatyních a větších jeskyních musí hráči zapojit šedou kůru mozkovou, jelikož se v nich ukrývají logické hádanky. V prvních zhruba dvou hodinách Link získá základní schopnosti, kterými bude tyto hádanky řešit. Jedná se o zastavení času, vykouzlení ledové kostky, magnetu a bomby. Za dokončení svatyň je hráč odměněn kuličkou, jež může následně vyměnit například za vylepšení výdrže. Jakmile hráč splní základní svatyně, je odměněn padákem a od tohoto momentu už je pouze na něm, kam se vydá.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild

A že Hyrulské království toho nabízí požehnaně. Za hlavním nepřítelem Ganonem se lze vydat již po získání padáku, ale tento střet by byl pro Linka velice bolestivý a jen ty nejtvrdší hráči se za ním bez dobré výbavy a hromady vylepšení vydali a úspěšně ho pokořili. Je tak nutné začít prozkoumávat okolí. K tomu hráči poslouží několik věží, když se na ně vyšplhá, odmění ho velkým rozhledem na okolní krajinu. V ten moment je nejlepší vytáhnout Linkův magický tablet a označit si na mapě pomocí značek místa, která by chtěl navštívit.

Nic zde ale není zadarmo, a protože chtěli vývojáři ve hráčích vyvolat pocity skutečných dobrodruhů, není tu ani virtuální GPS navigace. Cestičky si hráč musí hledat sám stejně jako úkoly a veškeré postavy v okolí. Nebyl by to Link, kdyby neuměl střílet lukem a ohánět se mečem. Výbavy a zbrojí je ve hře hromada, ale má to jeden háček. Čím horší kvalita výbavy je, tím se rychleji zničí, a tak hráč po kapsách nosí několik oštěpů, mečů, sekyr a hromadu luků.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Protivníků je ve hře dost, ale nejčastěji bude hráč narážet na různé variace bokoblinů. Věčně blbnoucí potvory, které je sranda jen tak pozorovat, jsou totiž skoro na každém druhém kroku. Vypořádat se s nimi ale lze několika způsoby, a to od klasického souboje až po užívání výbušnin. Fajnšmekři však mezi ně hodí při bouři železnou zbraň, do které následně udeří blesk. Případně v jejich směru porazí strom.

Fanoušci baseballu mohou využít plně fungující fyziky a švihem meče mohou vrátit kámen, který na ně bokoblini hodí. Ta pravá sranda přijde, když se do souboje přimíchá větší ještěrka Lizalfos, která může bokobliny využít jako zbraň a majznout tak jimi Linka po hlavě. Kromě několika obřích bossů představují solidní výzvu i tzv. Strážci.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Ti se aktivovali společně s probuzením Linka. Jedná se vlastně o staré stroje, jež vystřelují lasery a Linka zabijí na jednu či dvě rány. Naštěstí lze tento typ útoku odrazit štítem. Zkrátka mechanik nabízí hra desítky a nejlepší na tom je, že na ně hráči musí přijít sami. V tomto směru je hra vážně pokročilá.

Kvůli tomu, že vychází jak na staré Wii U, tak i na nový Switch, je jasné, že nemůže dosahovat takových kvalit jako například nedávno vydaný Horizon Zero Dawn. Vývojáři však toto šikovně maskují komiksově pohádkovou stylizací a hlavně skvěle zvolenou barevnou paletou.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Na panoramata se tak z vrcholů hezky dívá a jediné, co zamrzí, jsou propady ve snímkování. Ty se objevují hlavně při bouřích či explozích. Jedná se o vteřinové záškuby, které nekazí hratelnost, ale rozhodně zamrzí. Naštěstí je to ale jediná chyba, kterou nová Zelda má, protože během jejího hraní jsme nenarazili na ani jednu technickou chybu a to je co říct, když se jedná o velký a funkční otevřený svět.

Nová Zelda je tak vším, co si fanoušci mohli přát, a vývojáři tak přinesli další klenot, který se opět zapíše do videoherní historie. Japonští vývojáři tak ukázali, že ne všichni jsou tvrdohlaví, a tak dokázali perfektně skloubit svůj západní styl vývoje s tím východním.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Díky tomu některé prvky posouvají žánr otevřených světů o kousek dopředu. Ať už jde o malé detaily skotačících bokoblinů, nebo všechny ty logické mechaniky, které ve zdejším světě dokonale fungují. Zelda je zpět a Nintendo si tak může udělat další čárku na seznam perfektních titulů pod svou taktovkou.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild vyšlo pro konzoli Nintendo Wii U a Nintendo Switch.

HODNOCENÍ: 10/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám