Hlavní obsah

„Nabízí málo možností mučení.“ Simulátor otroctví dostal stopku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Je to skvělá hra, ale podle mě nabízí málo možností mučení.“ Takové hodnocení si vysloužila hra zvaná Simulátor otroctví (v originálu Simulador de escravidão) od jednoho z fanoušků. Titul určený pro chytré telefony a počítačové tablety s Androidem vyvolal takovou vlnu pobouření, že se jej rozhodla společnost Google stáhnout ze svého obchodu.

Foto: archív tvůrců

Simulátor otroctví

Článek

Simulátor otroctví je poměrně nová hra, studio MagnusGames tuto aplikaci vydalo na konci dubna. Přestože si ji za měsíc stáhlo asi jen tisíc lidí, píšou o nevšedním titulu nabízeném výhradně v portugalštině média prakticky po celém světě.

Hra je to totiž velmi kontroverzní. Jak už samotný název napovídá, titul umožňuje hráčům předstírat roli obchodníků s otroky a dokonce je i mučit. To se herním fandům evidentně líbilo, neboť v oficiálním obchodě od Googlu získala tato aplikace poměrně vysoké hodnocení – čtyři hvězdičky z pěti možných.

Rakovina jim vzala malého syna. Kdokoliv si ve hře může vyzkoušet, jaké to je

Hry a herní systémy

Brazílie zahájila vyšetřování

Obsah hry ale vyvolal velkou vlnu nevole a pohoršení, především tedy v Brazílii. Právě v této zemi je totiž podle serveru BBC rasismus stále velkým problémem. Tato největší latinskoamerická země zrušila otroctví až jako poslední v Americe, a to v roce 1888.

Brazilské ministerstvo pro rasovou rovnost proto minulý týden v souvislosti s hrou vyzvalo společnost Google, aby „přijala opatření k filtrování internetového obsahu s nenávistnými komentáři“. Tamní prokuratura dokonce zahájila „vyšetřování týkající se této otrokářské aplikace“, jak informoval server Estado de Minas.

Administrátoři Googlu zareagovali promptně, Simulátor otroctví z obchodu stáhli. V prohlášení pak zástupci americké internetové společnosti uvedli, že se distancují od všech aplikací, které „podněcují násilí nebo šíří nenávist vůči jednotlivcům nebo skupinám na základě jejich rasy nebo etnického původu“.

Vývojáři ze studia Magnus Games už v popisu samotné hry jasně uváděli, že „titul odsuzuje jakoukoliv formu otroctví“ a slouží pouze pro zábavu. Na dotazy novinářů ohledně zákazu hry ale nijak nereagovali.

Evropský parlament chce prosadit lepší ochranu dětí při hraní videoher

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám