Hlavní obsah

Levnější Xbox zlákal dvakrát více hráčů než standardní verze

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft zkraje června nabídla na vybraných světových trzích levnější verzi své televizní konzole Xbox One, jejíž balení neobsahuje pohybový senzor Kinect. A jak se zdá, byl to krok správným směrem. Prodeje se totiž během minulého měsíce zdvojnásobily.

Televizní konzole Xbox OneVideo: Microsoft

 
Článek

Sleva za absenci Kinectu činí rovných sto dolarů, tedy téměř dva tisíce korun. Díky tomu si samotný Xbox One mohou zájemci v zahraničí zakoupit za 399 dolarů (8000 Kč). Kolik televizních konzolí se přesně prodalo, zatím americký softwarový gigant neuvedl.

V Česku se konkurent Sony PlayStationu 4 začne prodávat oficiálně až letos v září. „Xbox One bude dostupný v České republice od 5. září 2014 za odhadovanou maloobchodní cenu začínající už na 10 999 Kč,“ uvedla již dříve Michala Králová, která má v české pobočce Microsoftu Xbox na starosti.

Foto: Microsoft

Xbox One s novým Kinectem

„Každé balení Xbox One bude obsahovat nejen samotnou konzoli s 500GB pevným diskem, přehrávačem disků Blu-ray a integrovaným modulem wi-fi, ale také jedním bezdrátovým ovladačem pro Xbox One a Zlatým členstvím služby Xbox Live na zkoušku na 14 dní pro nové členy,“ podotkla Králová.

Všechny zmiňované součásti budou také v balení dražšího Xboxu, který bude navíc ještě vybaven Kinectem. Verze s pohybovým senzorem by se měla prodávat za 13 999 Kč.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Oficiální cena nového Xboxu One tak bude vyšší než u konkurenční konzole PlayStation 4 od Sony. Ta vstoupila na tuzemský trh už loni před Vánocemi s cenovkou 10 790 Kč. [celá zpráva]

Co umí nové konzole

Microsoft Xbox One se snaží zbavit nálepky ryze herní konzole a v domácnosti dovede nahradit více zařízení najednou. Microsoft chce díky tomu oslovit širší spektrum zákazníků. U televizoru může Xbox One sloužit také jako multimediální centrum, které částečně nahradí i některé funkce počítačů a tabletů.

Kromě hraní her je tak s novinkou možné streamovat filmy, brouzdat po internetu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím bezplatné aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů.

Základem novinky je osmijádrový procesor, který má k dispozici 8 GB operační paměti. Pevný disk má kapacitu 500 GB, další půjde připojit prostřednictvím USB portu. Nechybí ani Blu-ray mechanika, která kromě her dokáže přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení, či bezdrátový wi-fi adaptér k připojení na internet.

Nová není jenom samotná televizní konzole, ale také pohybový senzor Kinect. Ten bude Microsoft dodávat přímo s Xboxem One, protože bez něj by celý systém nedokázal využívat některé funkce. Podle tvůrců je druhá generace kinectu daleko citlivější a přesnější než předchůdce.

Sony PlayStation 4 slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár vteřin. Také mizí nepříjemná vlastnost trojky, která otravovala snad každého hráče – čekání na stahování aktualizací před zahájením hry. Nově se načte část updatu a zbytek bude pokračovat na pozadí během hraní.

Jedním z lákadel novinky je také vysoký výkon. Přece jen třetí generace PlayStationu byla představena už v roce 2006 a za tu dobu pochopitelně zestárla. Čtyřka je postavena na upravené PC platformě, jejímž základem bude x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Vylepšení se dočkal i herní ovladač Dualshock 4. Ten se na první pohled příliš neliší od svého předchůdce, disponuje ale navíc dotykovou plochou pro pohodlnější ovládání her i pohyb v menu. Součástí ovládacího systému bude i dvojice kamer.

V nabídce českých prodejců je však možné u obou konzolí dohledat nižší cenovky, přestože se Xbox One začne oficiálně na tuzemském trhu prodávat až v září. Podle nákupního rádce Zboží.cz se ceny herního systému od amerického softwarového gigantu pohybují od 10 449 do 16 666 Kč, zatímco za konkurenční PlayStation 4 zájemci zaplatí od 9989 Kč do 14 999 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám