Hlavní obsah

Half-Life se dočkal po 15 letech nového pokračování

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí oficiálně vyšlo dlouho očekávané pokračování série Half-Life s podtitulem Alyx. Fanoušci si na něj museli počkat 15 let. Nový díl je nicméně určen výhradně pro virtuální realitu, a to ještě navíc pouze na PC s Windows.

První herní ukázka z videohry Half-Life: AlyxVideo: archív tvůrců

 
Článek

Zatím všechny předchozí díly ze série Half-Life se totiž daly hrát na běžných počítačích. Nejnovější pokračování je však určeno výhradně pro systémy virtuální reality. Kvůli tomu poběží pouze na strojích, které podporují speciální headsety – konkrétně Valve Index, HTC Vive, Oculus Rift a helmy se standardem Windows Mixed Reality.

Výrobce tedy doporučuje přinejmenším grafické karty Nvidia GeForce GTX 1060 či AMD Radeon RX 580 s 6GB pamětí. Sestava musí být zároveň vybavena procesory Intel Core i5-7500, AMD Ryzen 5 1600 nebo vyššími verzemi. Nepočítejte tedy, že byste rozjeli hru na několik let starých počítačích.

Na slavnost školy studenti nemusí. Dostanou virtuální brýle

Hardware

Ukázka ze hry Half-Life: AlyxVideo: archív tvůrců

Problém může představovat také požadavek na 12 GB operační paměti, i některé aktuálně nabízené herní stroje totiž mají stále jen 8 GB, byť se bavíme o těch levnějších počítačích.

Novinka je dějově zasazena mezi události prvního a druhého dílu. Jak již samotný název napovídá, hráči se převtělí do role hlavní hrdinky Alyx Vance, v titulu nicméně nebude chybět ani její otec Eli.

Druhá herní ukázka z videohry Half-Life: AlyxVideo: archív tvůrců

Třetí herní ukázka z videohry Half-Life: AlyxVideo: archív tvůrců

Po incidentu v Black Mesa je planeta okupována mimozemskými silami Combine. Alyx a Eli musí pomoci hrstce odvážných lidí ve výzkumu, aby matičku Zemi společnými silami zachránili. Fanoušky série čekají souboje, průzkumné mise po zdecimovaném světě a celá řada hádanek, pokud se je nepodaří rozluštit, neposunou se hráči dál.

Patrně není potřeba zdůrazňovat, že herní grafika ušla za posledních 15 let dramatický kus cesty, a tak není překvapivé, že novinka působí ve srovnání s dvojkou úžasně.

Half-Life: Alyx je možné zakoupit prostřednictvím internetového obchodu Steam v přepočtu za 1550 Kč. Tvůrci nicméně hru rozdávají také zadarmo, avšak pouze při koupi vybraných headsetů pro virtuální realitu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Half-Life: Alyx

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Half-Life: Alyx

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám