Hlavní obsah

Google zneužívá své dominantní postavení, soud dal za pravdu tvůrcům Fortnitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v roce 2020 se rozhořel spor mezi technologickými giganty – společnostmi Apple a Google a herním domem Epic Games o poplatky, které jsou účtovány vývojářům. Po letech soudních tahanic se nyní ledy konečně pohnuly. Porota u kalifornského soudu tento týden dala za pravdu tvůrcům Fortnitu a potvrdila, že Google zneužívá svého dominantního postavení na trhu mobilních aplikací.

Trailer ke hře FortniteVideo: archív tvůrců

 
Článek

Spor o poplatky v oficiálních obchodech odstartoval v srpnu 2020. Netýká se přitom pouze Googlu, ale také Applu. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů App Store a Google Play, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Ledy se pohnuly. Google sníží poplatek, který účtuje vývojářům

Software

Nelegální propojení

Nejnovější verdikt kalifornského soudu se vztahuje výhradně na spor s Googlem. Porota dala ve všech bodech za pravdu hernímu studiu Epic Games. Podle poroty Google skutečně drží monopol na trhu distribuce aplikací pro systém Android a také v oblasti platebních služeb.

Dále porota konstatovala, že Google porušuje pravidla hospodářské soutěže a že jeho jednání způsobilo společnosti Epic Games finanční škodu. Propojení obchodu Play Store s platební službou bylo shledáno nelegálním, jak poznamenala agentura Reuters.

„Vítězství nad Googlem! Po 4 týdnech podrobného soudního svědectví kalifornská porota ve všech bodech rozhodla proti monopolu Google Play. Práce soudu na opravných prostředcích začnou v lednu,“ neskrýval své nadšení z verdiktu na síti X šéf společnosti Epic Games Tim Sweeney.

Google zatím soudní prohru oficiálně nekomentoval.

Verdikt je překvapivý

Rozhodnutí poroty ve sportu s Googlem je nicméně poměrně překvapivé, neboť na Androidu jde Fortnite nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, a tak stažení videohry z nabídky Google Play žádný velký problém nepředstavuje.

Proti tomu v případě iPhonů a iPadů už nainstalování nepřístupné videohry tak snadné není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení. Přesto se americký soud v roce 2020 přiklonil na stranu Applu, když rozhodl, že Fortnite se nemusí do App Storu vrátit. Spor s Applem je nyní projednáván u nejvyššího soudu.

O čem to je

V titulu Fortnite se hráči převtělí do role přeživších, kteří v postapokalyptickém světě bojují o své místo pod sluncem s ostatními hráči. Vyhrává ten, kdo zůstane jako poslední stát na nohou. Hrát je přitom možné i v týmech.

Fortnite je globální hit, který má více než 400 milionů uživatelů.

Ukázka ze hry Fortnite – kapitola 2/sezona 2Video: archív tvůrců

Fortnite v ohrožení? Epic propustí stovky lidí

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám