Hlavní obsah

Hitachi vyrábí v Česku ultra-tenký 32palcový displej

Novinky, Ondřej Grym (Londýn)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Japonský technologický gigant Hitachi vyrábí v zóně Žatec - Louny ultratenký displej s tloušťkou 3,5 centimetru v nejširším místě. Produkt se na trhu objeví v několika variantách, jejich úhlopříčka se pohybuje od 32 do 42 palců. Cena produktů nebyla upřesněna, očekává se však, že budou stát dvakrát více než klasické LCD panely srovnatelných úhlopříček.

Foto: Ondřej Grym, Novinky

Japonská Hitachi představila v Londýně LCD obrazovku úhlopříčky 32 palců s tloušťkou 35 milimetrů v nejširším místě.

Článek

"Jedná se o produkty pro nejnáročnější zákazníky," uvedl na tiskové konferenci v Londýně šéf Hitachi David Oldroyd.

Tloušťky 3,5 centimetrů dosahuje panel díky použití inovavaného systému napájení, které zabere o dvě třetiny místa méně než jeho předchůdce.

Prototyp obrazovky s tloušťkou 19 milimetrů.foto: Novinky/Ondřej Grym

Monitor je užší také proto, že se podsvětlovací systém posunul blíže k LCD. Podle manažera Hitachi Richarda Basse neobsahuje produkt žádné ventilátory. To se kladně projevilo rovněž na jeho nižší hmotnosti, která se v případě 32" produktu dostala pod 11 kilogramů.

Na trhu od dubna

Monitor s uhlopříčkou 32 palců se na českém trhu objeví pravděpodobně v dubnu. Uživateli poskytne rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. Větší panely s rozměry 37" a 42 " už nabídnou plné full HD rozlišení (1920 x 1080), do obchodů však zavítají až v květnu, resp. v červnu.

Všem těmto velmi tenkým obrazovkám ale chybí jedna podstatná věc - TV tuner. Ten nabídne Hitachi dodatečně až v září pod názvem "Media box". S panely se přístroj propojí skrze HDMI rozhraní.

Budoucnost tenká 3 milimetry

Monitory příštích let zaujmou minimální šířkou, tvrdí Hitachi. "Například naše nové plazmové televizory, které se na trhu ukáží v roce 2010, budou tenké 10 milimetrů," řekli zástupci firmy.

LCD příštího roku pak díky LED podsvícení nabídnou tloušťku 19 milimetrů, v roce 2010 projdou další redukční dietou, která jim v pase ubere další 4 milimetry.

Vůbec největší naděje však Hitachi vkládá do technologie OLED (organické elektroluminiscenční diody). Díky OLED bude společnost schopna vyrobit obrazovku tenkou neuvěřitelné tři milimetry. To vše prý už za dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám