Hlavní obsah

Dva roky ji nikdo nepoužil. V Česku skončila po 110 letech poslední telefonní budka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlubyně

Éra telefonních budek v Česku se ve čtvrtek definitivně uzavřela. V obci Hlubyně na Příbramsku byla totiž poslední česká budka demontována. Žádná velká škoda to ale není, neboť ji nikdo nepoužil poslední dva roky.

V Česku definitivně skončila éra telefonních budekVideo: Novinky

 
Článek

První pevná linka se objevila v Česku už před 110 lety, v posledních letech jejich popularita ale dramaticky klesala – lidé totiž stále více upřednostňovali mobilní telefony.

„V České republice máme jedno z nejlepších pokrytí mobilním signálem v Evropě. V posledních letech, kdy téměř každý vlastní mobilní telefon nebo pevnou linku, počet hovorů uskutečněných z budek dramaticky klesl a budky tak ztratily svůj smysl. Budeme proto raději investovat do rozvoje nejmodernějších technologií, které lidé skutečně využijí,“ vysvětlil technologický ředitel O2 Jan Hruška. Právě tento operátor telefonní budky v Česku provozoval.

Jeden telefonát za rok

V loňském roce bylo v Česku 1127 automatů, za celých 12 měsíců se z nich však uskutečnilo pouze 1352 hovorů. Z každé budky si tedy někdo zavolal v průměru jen jednou do roka. Zkraje tisíciletí, kdy mobily ještě nebyly tak populární, přitom na jeden automat připadalo 70 hovorů měsíčně. V době největšího rozmachu bylo v tuzemsku na 30 000 telefonních budek.

Stále klesající zájem o telefonování z budek dokládá také ta úplně poslední, která byla ve čtvrtek odstraněna v obci Hlubyně. Naposledy z ní totiž někdo volal v červenci 2019.

Foto: Novinky

Poslední telefonní budka v obci Hlubyně

„Pokud bychom se podívali na počet provolaných minut, připadají v roce 2020 dvě minuty na jeden automat za celý rok, a to včetně servisních volání, kdy se ověřuje funkčnost. V roce 2001 lidé z jednoho automatu provolali za rok průměrně 6300 minut,“ uvedla pro Novinky.cz Lucie Svobodová z tiskového oddělení O2.

Zdůraznila přitom, že operátor dal obcím možnost si budku bez telefonního automatu ponechat a využít ji například jako obecní vývěsku či knihobudku. „Na některých místech tak bude možné kabiny stále zahlédnout, nebudou však již sloužit k telefonování. Tam, kde si obce přály budky odstranit, je pro O2 demontovala dodavatelská společnost Moris Design. Ta během posledních dvou let odstranila celkem více než 3500 telefonních kabin, zajistila jejich ekologickou likvidaci a postarala se o úpravu míst, kde budky stály,“ konstatovala Svobodová.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Osud telefonních budek byl zpečetěn již na konci loňského roku, kdy došlo k ukončení tzv. univerzální služby, v rámci které O2 budky provozovalo v obcích do 200 obyvatel. „V minulém století byla služba veřejných telefonních automatů chloubou a jejich úroveň měřítkem technického pokroku a zlepšování úrovně služeb pro obyvatelstvo. S rozmachem mobilních telefonů se postupně stala zátěží a její veřejné provozování a dotování začalo postrádat ekonomický smysl,“ prohlásila Hana Továrková, předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu.

„Služba zrozená před 110 lety již nemůže stačit rychlému tempu moderních technologií, k nimž brzy přibude plnohodnotné využívání 5G sítí, které zajistí ještě širší paletu dostupných služeb. Český telekomunikační úřad také podporuje a vzdělává obce v problematice výstavby sítí vysokorychlostního internetu tak, aby co největší počet obyvatel měl možnost využívat moderní elektronické komunikace,“ doplnila Továrková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demontáž poslední telefonní budky

Charitativní aukce

U příležitosti odstranění poslední budky byly na portálu Aukro spuštěny charitativní aukce, kde je možné vydražit nejen části telefonních automatů, ale klidně i celou historickou budku. Výtěžek půjde na vzdělávání dětí o bezpečnosti na internetu.

„Odstranění poslední budky je symbolem technologického rozvoje. Klíčovým předpokladem pokroku je vzdělanost. Výtěžek z charitativní aukce proto celý věnujeme programu O2 Chytrá škola, jehož prostřednictvím Nadace O2 pomáhá žákům a učitelům na základních školách a v dětských domovech lépe se zorientovat v příležitostech i nástrahách spojených s internetem,“ popsal Hruška s tím, že za každou vybranou stokorunu se bude moci pořídit tříhodinový odborný seminář pro žáka základní školy.

Ve čtvrtek odpoledne se historická budka prodávala už za více než 25 000 Kč, přitom přihazovat bude možné až do 27. června. Další nabízené položky měly aktuální cenu stovky korun či nižší tisíce korun.

Foto: repro Aukro

Aukce historické telefonní budky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám