Hlavní obsah

Hewlett-Packard bude kvůli krizi snižovat náklady, část výroby přesune do ČR

Helsinky

Americká počítačová společnost Hewlett-Packard plánuje v příštím roce přesunout svoji výrobu podnikových řešení, úložišť a serverů z Německa a Skotska do partnerské společnosti v České republice. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters.

Článek

Podle informací agentury by měl výrobu převzít pardubický Foxconn, který již pro HP vyrábí počítače. Přesun výroby je součástí plánu na snižování nákladů, v rámci kterého chce firma během dvou let propustit 5700 zaměstnanců v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Mluvčí HP v ČR Karel Taschner řekl, že dosud není s partnerem podepsaná smlouva, a proto nemůže uvést jeho jméno. "Smlouva by měla být podepsána zřejmě během léta," uvedl.

Případné rozšíření výroby v Česku bude znamenat nejen nová pracovní místa ve Foxconnu, ale i v logistickém centru HP v Rudné u Prahy. Pozitivní efekt by měli pocítit také zákazníci v podobě kratších dodacích lhůt i nižších cen kvůli nižším nákladům na distribuci.

Tržby společnosti neustále klesají

Tržby společnosti se za tři měsíce do konce dubna snížily o tři procenta na 27,4 miliardy dolarů. HP vyrábí kromě osobních počítačů a tiskáren počítačové servery či náplně do tiskáren. Celkem firma zaměstnává 321 tisíc zaměstnanců a již dříve uvedla, že kvůli loňské akvizici firmy EDS propustí 24 600 zaměstnanců.

Tržby divize tiskáren klesly o 23 procent, z toho příjmy z prodeje doplňků, včetně náplní, se snížily o 14 procent. Tržby divize firemních serverů se propadly o 28 procent.

Podle HP dodávky osobních počítačů zůstaly na zhruba stejné úrovni jako před rokem, příjmy z jejich prodeje se však snížily. Recese a slabý zájem o nové počítače přiměly obchodníky snížit ceny. 

Zvyšuje se také zájem o malé a levné netbooky

Prodej notebooků neustále stoupá díky nebývalému zájmu zákazníků o miniaturní netbooky, jejichž cena začíná už okolo pěti tisíc korun. Přitom na práci poslouží stejně dobře, jako dvojnásobně drahé laptopy. Příjmy z prodeje laptopů se snížily o 13 procent a stolních počítačů o 24 procent.

Miniaturní netbooky jsou nejčastěji osazovány procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Kvůli nízkému výkonu Atomu nejsou většinou netbooky vybaveny nejnovějším operačním systémem Windows Vista. Jsou u nich starší Windows XP nebo méně náročné a levnější linuxové distribuce. S takovým systémem laptop svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám