Hlavní obsah

Výrobce čipů AMD zvýšil tržní podíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý největší výrobce mikroprocesorů zvýšil ve třetím čtvrtletí podíl na trhu. Společnost AMD však neposílila na úkor svého největšího rivala Intel. Ten zůstal na svých 76 procentech tržního podílu, které držel i ve druhém kvartále.

Článek

AMD zvýšila tržní podíl na úkor konkurentů Transmeta a VIA Technologies. Pozici Intelu se firmě oslabit nepodařilo.

Počet čipů vyrobených pro osobní počítače, notebooky a servery se podle analyticků z Mercury Research zvýšil o 15 procent ve srovnání s předcházejícím obdobím. Čísla jsou v souladu s očekávání agentury IDC, která navíc předpovídala, že se vzájemná pozice Intelu a AMD v tomto roce příliš nezmění.

Ve třetím čtvrtletí tak Intel drží 76,2 procenta trhu s x86 čipy, AMD ovládá nepoměrně menších 23,3 procenta. Firmy Transmeta a VIA Technologies se z tohoto segmentu pomalu stahují. Dnes dohromady komandují 0,5 % trhu s x86 procesory.

Souboj dvou největších firem na poli mikroprocesorů ohrožuje všechny menší společnosti. Za vzrůstem podílu AMD v tomto kvartále vidí analytici schopnost firmy dodat speciálně navržené čipy pro různé druhy trhů. 

Podíl na trhu v %Q2 2006Q2 2007Q3 2007
AMD21,622,923,3
Intel72,976,376,2
Ostatní5,50,80,5
Zdroj: Mercury Research

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám